Sporazum o saradnji RS-a i ruskog vojno-industrijskog 'Rostexa'

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sporazum o saradnji RS-a i ruskog vojno-industrijskog 'Rostexa'

28.08.2019. 07:54 / Izvor: Fena

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske (RS) Vjekoslav Petričević jučer je u Moskvi potpisao memorandum o namjerama za saradnju u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija sa predstavnicima ruske državne korporacije „Rostex“.

U pitanju je ruska korporacija osnovana 2007. godine, čija je djelatnost proizvodnja i izvoz visokotehnoloških industrijskih proizvoda za civilne i vojne namjene. Sastoji se iz više od 700 vojnih organizacija koje su trenutno dio 11 holding kompanija koje rade u vojno – industrijskom kompleksu i tri holding kompanije koje su dio civilne industrije.

Iz enitetskog resornog ministarstva navode da su Petričević i predstavnici kompanija iz RS prisustvovali otvaranju Međunarodnog vazduhoplovnoh samita „MAKS- 2019“.

"Kontakti koje smo uspostavili sa ruskim kompanijama će omogućiti razmjenu iskustava, razmjenu osoblja, zajednički dizajn, proizvodnju i implementaciju visokotehnoloških dobara i usluga", rekao je Petričević, navodi se u saopćenju.

Portfolio "Rostex"-a uključuje brendove kao što su "Avtovaz", "Kamaz“, Koncern Kalašnjikov“,"Ruski helekopteri“, "VSMPO Avisma“, te "UralVagonZavod“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti