Srebrenica: Održan forum na temu "Zapošljavanje mladih i lokalni razvoj" - Obukom i prekvalifikacijom do radnih mjesta

31.08.2009. 15:28 / Izvor: Fena
Srebrenica: Održan forum na temu 'Zapošljavanje mladih i lokalni razvoj' - Obukom i prekvalifikacijom do radnih mjesta

Uz finansijsku pomoć USAID SPIRA i Ambasade Kraljevine Norveške, udruženja "Prijatelji Srebrenice" i "Priroda" 31.08.2009. godine su u Srebrenici organizirali forum o temi, "Zapošljavanje mladih i lokalni razvoj".

Ovom skupu su prisustvovali predstavnici biroa za zapošljavanje, Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, Agencije za mala i srednja preduzeća RS-a, nevladinih organizacija i Omladinske informativne agencije Bosne i Hercegovine, YEP (projekt zapošljavanja mladih).

Prezentirano je istraživanje koje je provelo Udruženje "Prijatelji Srebrenice" o temi identifikacije trendova zapošljavanja u Srebrenici, Bratuncu i Milićima koje je obuhvatilo 51 % mladih iz Bratunca, 37 % iz Srebrenice i 12 % Milića.

"Najviše je zastupljen trend zapošljavanja u trgovini 18 %, drvnoj industriji 12, poljoprivredi i saobraćaju po 10 % mladih. Istraživanje je pokazalo da je zaposleno 1.447 osoba u 41 preduzeću na području triju općina, od toga 33,6 % mlađih od 35 godina", izjavila je Dragana Jovanović, projekt menadžerica Udruženja "Prijatelji Srebrenice".

Snežana Borovčanin, izvršna direktorica za sektor zapošljavanja u Zavodu za zapošljavanje RS-a, kaže da mladi do 30 godine u ukupnom procentu nezaposlenosti u manjem bh. entitetu učestvuju s 27 %.

Na forumu o zapošljavanju u Srebrenici istaknuto je da mladi u ovoj regiji nemaju radno iskustvo te stoga su im umanjene mogućnosti da dođu do zaposlenja. Udruženje "Prijatelji Srebrenice" pokrenulo je projekt plaćene obuke, prekvalifikacije i prakse mladih, od kojih su neki već dobili stalni posao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti