Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Stomatolozi u Republici Srpskoj počinju s radom u ponedjeljak

10.05.2020. 12:00 / Izvor: BHRT

Iako je epidemiološka slika u Federaciji Bosne i Hercegovine ocijenjena stabilnom, Odlukom Štaba civilne zaštite, privatne stomatološke ordinacije i zubotehničke laboratorije u ovom entitetu trebale bi proraditi tek krajem mjeseca. U Republici Srpskoj stomatolozi će na posao od ponedjeljka, ali uz nove uslove rada.

Nakon dva mjeseca pauze, stomatolozi u Republici Srpskoj otvoriće ordinacije i primiti prve pacijente. Pandemija novog koronavirusa nametnula je i nove uslove rada, objašnjava doktor Dušan Bastašić iz Banjaluke. Uz obavezne maske, vizire i specijalna odijela, nakon svake intervencije sada će biti obavezna i dvadesetominutna dezinfekcija i provjetravanje prostora. Proces rada biće usporen, a prihodi dodatno umanjeni.

"Konkretno u našem slučaju, ovo je porodični biznis. Supruga je zubni tehničar, ja doktor stomatologije. Mi već dva mjeseca nemamo nikakve prihode. Sve što smo čuvali, onaj fond za crne dane, sada je potrošeno. Jer su ovo zaista bili crni dani", kaže doktor Dušan Bastašić, stomatolog.

"Ovo je zubotehnički laboratorij, tu radimo različite zahvate, a svi su povezani sa Dušanovim radom. Kada on ne radi, ne radim ni ja", kaže Svjetlana Bastašić, zubni tehničar.

U timu doktora Bastašića je i šestoro njegove djece, što dodatno usložnjava finansijsku situaciju, uz kreditna zaduženja zbog nabavke savremene medicinske opreme i konstantnih stručnih usavršavanja…

U narednom periodu zbog pandemije koronavirusa, kako kaže, neće moći da računa ni na provjerenu formulu uspjeha, a to je kombinacija kvalitetne i, barem strancima, jeftine stomatologije i turizma.

"Ne znam kako će ovo završiti. Mi smo i sada najjeftiniji, a cijene će i dalje padati. Narod nema novca. A, materijal koji kupujemo plaćamo po istim cijenama kao ljudi u Hrvatskoj ili u Srbiji. Njihove usluge su značajno skuplje", kaže doktor Bastašić.

Tokom zabrane rada stomatolozi u Republici Srpskoj od Vlade će, prema najavama, dobiti minimalne plate i doprinose za radnike.

No, dugoročno rješenje za njih je, kako kažu, privatno – javno partnerstvo jer sada nemaju mogućnost sklapanja ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti