Strategija ruralnog razvoja dobila pozitivno mišljenje

29.01.2018. 12:54 / Izvor: SRNA
Strategija ruralnog razvoja dobila pozitivno mišljenje

Šarović je napomenuo da je Strategija rađena uz podršku stranih stručnjaka, ali i eksperata iz nadležnih ministarstava.

Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH dala je danas pozitivno mišljenje za Strategiju ruralnog razvoja BiH za period 2018-2021. godina, koju je Savjet ministara usvojio početkom ove godine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović podsjetio je članove Komisije da riječ o drugom najznačajnijem dokumentu u oblasti poljoprivrede od donošenja Zakona o poljoprivredi 2008. godine.

"Zakonom je definisano da će BiH donijeti strateški plan ruralnog razvoja i praktično već 10 godina pokušavamo da postignemo konsenzus", rekao je Šarović.

On je naglasio da je Strategija sačinjena po modularnom principu, odnosno da se posebno prikazuju podaci u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, a da se ono što je zajednički objedini.

Šarović je napomenuo da je Strategija rađena uz podršku stranih stručnjaka, ali i eksperata iz nadležnih ministarstava.

"Nema nijedne zemlje u okruženju koja nema ovakav dokument. Treba i da razbijemo neke predrasude da nas neko tjera da usvajavamo ovaj dokument - to ne čini niko ni iz Brisela, niti sa bilo koje druge adrese - to je naša domaća potreba", rekao je Šarović, napominjući da se bez Strategije ruralnog razvoja ne može aplicirati prema fondovima EU za projekte iz oblasti agrara.

Član komisije Mensura Beganović je od predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH tražila objašnjenje da li je Strategija u skladu sa principima Svjetske trgovinske organizacije s obzirom da se sredinom ove godine očekuje pristup BiH ovoj organizaciji.

Pomoćnik ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Dušan Nešković rekao je da se Strategija ruralnog razvoja ne bavi ničim što bi bilo protivno pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

"Svih šest ciljeva i 11 mjera se uklapaju u pravila Svejtske trgovinske organizacije", dodao je Nešković.

Predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Šemsudin Mehmedović izrazio je zadovoljstvo što se pred članovima ovog parlamentarenog tijela našla Strategija na koju se dugo čekalo zbog kompleksnosti donošenja odluka u BiH.

Komisija danas nije raspravljala o inicijativi poslanika SDP-a Denisa Bećirovića koja ima za cilj da se Strateški plan ruralnog razvoja BiH što prije nađe pred Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH s obzirom da je, kaže Mehmedović, davanjem pozitivnog mišljenja učinjen korak ka tome cilju.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojen je i Prijedlog orijentacionog plana rada Komisije za ovu godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti