Stvoriti uslove za zapošljavanje, razvoj turizma i investicije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Stvoriti uslove za zapošljavanje, razvoj turizma i investicije

21.09.2018. 07:38 / Izvor: Akta.ba

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo održane na području Hadžića, u organizaciji premijera KS Adema Zolja i načelnika ove općine Hamde Ejubovića, upriličena je prezentacija projekata koje zajedničkim sredstvima finansiraju Vlada i ova lokalna zajednica.

Zolj se, ovom prilikom, najprije zahvalio načelniku Ejuboviću na dobrodošlici i gostoprimstvu članovima Vlade KS.

"Nalazimo se u jednoj od općina koja da ima više novca u budžetu, sigurno bi realizirala daleko više značajnih projekata. Na osnovu budžeta koji ima Općina Hadžići radi se o maksimalnoj iskorištenosti sredstava uloženih u infrastrukturu", kazao je na početku svog obraćanja Zolj.

Istakao je i kako ga je posebno obradovala činjenica i opredjeljenje ove lokalne zajednice za opremanje industrijskih zona.

"Opredjeljenje ove Vlade je zapošljavanje, a u tom smislu zadatak lokalne zajednice je da zajedno sa KS stvori uslove investitorima da mogu ulagati, kako bi se otvarala nova radna mjesta. Moja je ocjena da se to veoma dobro radi na području ove općine", podcrtao je Zolj.

Dodao je i da je zajednički zadatak svih, kantona, Federacije i lokalnih zajednica je izgradnja još bolje infrastrukturne povezanosti.

"Raduje me što se na području ove općine grade naselja povezana savremenom infrastrukturom, posebno jer se to ovdje radi studiozno i sistemski. Izgrađuje se odmah i vodovodna i kanalizaciona mreža, tako da asfalt dolazi na kraju. Posebno sam obradovan što se na tim saobraćajnicama rade i trotoari, primjer je ulica Bjelašnička u Pazariću. Nekada je ona bila magistralni put, a sada se stvaraju uslovi da postane jedna lijepa šetnica za stanovnike", obrazložio je Zolj.

Naglasio je i da je opredjeljenje Kantona, ali i lokalnih zajednica da što više grade objekte koji će podstaći razvoj turizma.

"Želja nam je da stvorimo dobru infrastrukturu kako bi se povećao broj turista na Igmanu i Bjelašnici, odnosno na području općina Trnovo i Hadžići", istakao je premijer Zolj.

"Vlada Kantona Sarajevo sufinansira, prije svega, izgradnju putne infrastrukture od kružnog toka u Miševićima i centralnih ulica u Hadžićima do Bjelašničke ulice u Pazariću, te dio puta Tarčin, odnosno Mehina luka - Gornja Bioča. Za naše građane ovo su vrlo važne putne komunikacije", precizirao je Ejubović.

Po njegovim riječima, da bi opština imala kompletnu infrastrukturu potrudili su se da prilikom rekonstrukcije puteva odmah ugrade plin, vodu, te odvode za oborinske vode. Možda se, kako je naveo, stanovnicima Hadžića činilo da se to sporo radi, ali zbog složenosti terena nije moglo brže.

"U pripremi je još nekoliko značajnih projekata, ulica Hadželi u Hadžićima, stara magistrala u Gracu i ona kod ulaza u naselja Osenik i Resnik. Izvođači radova bi se trebali znati 25. septembra kada se otvaraju ponude onih koji su se javili na konkurs", najavio je Ejubović.

Naglasio je kako im je primarni interes da stvore uslove za strana ulaganja u oblasti turizma, privrede, usluga i drugih djelatnosti koje mogu egzistirati na području Hadžića, čime bi se standard stanovnika ove opštine podigao na viši nivo.

"Nudimo investitorima novih 100 dunuma zemljišta za industriju i ove naše prelijepe prirodne predjele za razvoj turizma. Interesovanje postoji, a u tri danas prezentirana projekta uloženo je 150 miliona KM. Nedavno su nam dolazili potencijalni investitori iz Velike Britanije koji bi investirali u zdravstveni turizam oko 300 miliona KM. U ovakve velike projekte trebao bi se uključiti i državni nivo", kazao je Ejubović te dodao kako se nada da će se uspješna saradnja s Vladom KS nastaviti i u budućnosti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti