Sva dobit u kladionici biće oporezovana?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sva dobit u kladionici biće oporezovana?

11.10.2019. 09:43 / Izvor: Oslobođenje

Sjednica Zastupničkog doma federalnog Parlamenta na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlozima zakona o doprinosima i porezu na dohodak, čiji je predlagač Vlada FBiH, u četvrtak nije održana iako je bilo planirano. Prethodna, peta sjednica, završena je istog dana oko 18 sati, pa je predsjedavajući Mirsad Zaimović obavijestio zastupnike i prisutne da će datum nove sjednice biti naknadno utvrđen.

Iščekivanje

Cijeli dan protekao je u iščekivanju najavljene sjednice, pa su tako u zgradi Parlamenta FBiH bili predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH, Sindikata BiH, kao i brojne novinarske ekipe. Ono što se do tog dana nije znalo niti spominjalo u javnosti i medijima je činjenica da je prijedlogom zakona o porezu na dohodak, odnosno amandmanom na taj prijedlog koji je nedavno utvrdila Vlada FBiH i koji je postao sastavni dio predloženog zakonskog rješenja, predviđeno i oporezivanje nagradnih igara i igara na sreću, čiji je dobitak ispod stotinu KM, što ranije nije bio slučaj. Stopa tog poreza po novom zakonu trebala bi iznositi 13 posto.

Kako se navodi u članu 7. zakona, oporezivaće se prihodi od: nesamostalnog rada, samostalnog rada, imovine i imovinskih prava, ulaganja kapitala, nagradnih igara i igara na sreću, te ostali prihodi u skladu sa članom 42. ovog zakona.

Iako se moglo čuti da neki od koalicionih partnera imaju primjedbe na predložene zakone, to niko nije javno potvrdio. Nezvanično smo u Vladi saznali i da će radije povući ove zakone iz procedure dok se riješe eventualne nesuglasice, nego da oni padnu pa da se mora čekati pola godine kako bi se ponovo vratili u proceduru.

Špekulacije da se HDZ ne slaže sa oporezivanjem dobitaka od igara na sreću ispod 100 KM, u izjavi za Oslobođenje odbacio je dopredsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bošković.

"Nije točno da je to sporno", odgovorio nam je Bošković u poruci.

Šef Kluba SDA Osman Ćatić rekao nam je da se ovaj klub nije bavio tehničkim pitanjima, te napomenuo da ove tačke nisu ni došle na dnevni red za raspravljanje.

"Nadam se da će se sjednica Zastupničkog doma održati čim prije, a da će Vlada sve eventualne nedoumice, ukoliko ih ima, riješiti do održavanja sjednice", kazao je Ćatić.

Porez za sve

Višegodišnja nastojanja da se oporezuju dobici ispod stotinu maraka još nisu urodila plodom, a prijedlozi zakona koji su tretirali ovo pitanje nikada nisu ugledali svjetlo dana. Porezna uprava FBiH je kao jedan u nizu uzroka sive ekonomije navela neoporezivanje svih dobitaka od igara na sreću.

U 2018. godini je bez poreza isplaćeno 1.304.716.450 KM, dok su oporezovane isplate iznosile tek oko 190 miliona KM. Ove brojke rastu iz godine u godinu. Novim zakonom o porezu na dohodak predviđeno je oporezivanje svih dobitaka porezom od 13 posto, s tim da osnovicu za obračun poreza čini razlika između ostvarenog prihoda, odnosno dobitka, umanjena za iznos uloga ili uplate.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti