Sve bolja saradnja hercegovačkih poljoprivrednika i Vlade Italije: Tradicionalni sir iz mijeha osvaja tržište Europe

14.09.2009. 11:08 / Izvor: Fokus
Sve bolja saradnja hercegovačkih poljoprivrednika i Vlade Italije: Tradicionalni sir iz mijeha osvaja tržište Europe

U okviru projekta "Zaštita i valorizacija tradicionalnih poljoprivednih proizvoda od značaja za Hercegovinu", predstavnici italijanske nevladine organizacije UCODEP 14.09.2009. godine će u Nevesinju otvoriti osam uređenih prostora za proizvodnju tradicionalnog sira iz mijeha.

U ovaj važan projekat uključeni su proizvođači koji su izrazili spremnost da spostveni proizvod sa svim lokalnim specifičnostima urade po standardima Europske unije i primjene odgovarajuća higijensko-sanitarna pravila. Projekat, posredstvom organizacije UCODEP, finansira Ministarstvo inostranih poslova Italije.

Uređenje prostora za proizvodnju sira u Nevesinju finansijski je pomoglo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. UCODEP u Nevesinju ostvario je prethodnih nekoliko godina odličnu saradnju s lokalnim poljoprivrednicima koji su bili uključeni u brojne projekte ove italijanske organizacije.

Tako je prošle godine uređeno pet prostora za proizvodnju tradicionalnog sira iz mijeha, a italijanski stručnjaci pružili su i tehničku pomoć pri definisanju pravilnika proizvodnje sira. Osnovano je i Udruženje proizvođača hercegovačkog sira iz mijeha, koje već radi na zaštiti proizvodnje i unapređenju kvaliteta sira. Jedna od važnijih aktivnosti jeste podrška marketingu i promocija sira na sajmovima i manifestacijama širom BiH i regiona.

U program italijanske nevladine organizacije uključene su opštine Nevesinje i Trebinje, Pčelarska zadruga "Žalfija" iz Trebinja, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Nevesinje i nevladine organizacije "Info-centar Nevesinje" i "CRH Trebinje".

Zahvaljujući UCODEP-u, hercegovački sir iz mijeha biće predstavljen na manifestaciji "Cheese 2009" u Italiji, koja se održava od 18. do 21. septembra. Tokom manifestacije biće organizovan okrugli sto na temu "Zaštita tradicionalnih sireva proizvedenih od sirovog mlijeka".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti