Vijesti

Sve bolja saradnja hercegovačkih poljoprivrednika i Vlade Italije: Tradicionalni sir iz mijeha osvaja tržište Europe

14.09.2009. 11:08 / Izvor: Fokus

U okviru projekta "Zaštita i valorizacija tradicionalnih poljoprivednih proizvoda od značaja za Hercegovinu", predstavnici italijanske nevladine organizacije UCODEP 14.09.2009. godine će u Nevesinju otvoriti osam uređenih prostora za proizvodnju tradicionalnog sira iz mijeha.

U ovaj važan projekat uključeni su proizvođači koji su izrazili spremnost da spostveni proizvod sa svim lokalnim specifičnostima urade po standardima Europske unije i primjene odgovarajuća higijensko-sanitarna pravila. Projekat, posredstvom organizacije UCODEP, finansira Ministarstvo inostranih poslova Italije.

Uređenje prostora za proizvodnju sira u Nevesinju finansijski je pomoglo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. UCODEP u Nevesinju ostvario je prethodnih nekoliko godina odličnu saradnju s lokalnim poljoprivrednicima koji su bili uključeni u brojne projekte ove italijanske organizacije.

Tako je prošle godine uređeno pet prostora za proizvodnju tradicionalnog sira iz mijeha, a italijanski stručnjaci pružili su i tehničku pomoć pri definisanju pravilnika proizvodnje sira. Osnovano je i Udruženje proizvođača hercegovačkog sira iz mijeha, koje već radi na zaštiti proizvodnje i unapređenju kvaliteta sira. Jedna od važnijih aktivnosti jeste podrška marketingu i promocija sira na sajmovima i manifestacijama širom BiH i regiona.

U program italijanske nevladine organizacije uključene su opštine Nevesinje i Trebinje, Pčelarska zadruga "Žalfija" iz Trebinja, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Nevesinje i nevladine organizacije "Info-centar Nevesinje" i "CRH Trebinje".

Zahvaljujući UCODEP-u, hercegovački sir iz mijeha biće predstavljen na manifestaciji "Cheese 2009" u Italiji, koja se održava od 18. do 21. septembra. Tokom manifestacije biće organizovan okrugli sto na temu "Zaštita tradicionalnih sireva proizvedenih od sirovog mlijeka".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti