Raste prodaja električnih automobila u Evropi

15.10.2020. 10:11 / Izvor: Agencije
Raste prodaja električnih automobila u Evropi

Električni automobili su više nego utrostručili svoj tržišni udio u Evropskom ekonomskom prostoru.

Električna vozila činila su osam posto prodaje automobila u Evropi u prvoj polovini godine, što je, na valu podsticaja za kupovinu, otvorilo put utrostručenju njihovog tržišnog prodajnog udjela ove godine, pokazuje analiza nevladine organizacije Transport & Environment (T&E).

Iako je pandemija novog korona virusa srezala prodaju automobila, porasla je prodaja elektromobila koje je T&E definirao kao one koje pokreću baterije i hibridni modeli.

Tako su električni automobili više nego utrostručili svoj tržišni udio u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA), u poređenju s prvom polovinom prošle godine, pokazuju podaci T&E-a.

Očekuje se da će se direktna prodaja takvih vozila ove godine približno udvostručiti, na milion jedinica, navodi se u analizi koju prenosi portal Index.

Nacionalni programi podrške

Povećanje prodaje T&E pripisuje strožim standardima za emisije izduvnih gasova u Evropskoj uniji, koji su stupili na snagu ove godine, te podsticajima za kupovinu u Njemačkoj i Francuskoj.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) smatra da je prodaja električnih vozila podstaknuta nacionalnim programima podrške za podsticanje ekonomskog oporavka od pandemije COVID-19, ali da taj trend ne mora nužno biti dugoročan.

"Teško je prognozirati buduće dugoročne pomake u ponašanju potrošača na osnovu takvog vještačkog rasta podstaknutog subvencijama", smatraju analitičar ACEA.

T&E je apelirao na Evropsku uniju da ubuduće postavi strože ciljeve u smanjenju emisija, što bi obezbijedilo istiskivanje s tržišta modela koji znatno zagađuju okolinu i njihovu zamjenu električnim automobilima.

Isplativiji od benzinaca i dizelaša

Tu se najprije misli na SUV-ove, koji su, iako "proždiru gorivo", također povećali svoj tržišni udio u prodaji, na 39 posto u prvoj polovini 2020. godine.

U međuvremenu je Evropska komisija zacrtala planove za dalje pooštravanje ograničenja emisije ugljen-dioksida iz automobila, kao dio svog prijedloga za postrožavanje klimatskih ciljeva EU-a do 2030. godine.

ACEA je, s druge strane, saopćio kako su kreatori tih politika trebali ojačati infrastrukturu za punjenje električnih vozila i programe podrške, kako bi vozila sa nula-emisijama postala pristupačnija.

Pored toga što ne zagađuju životnu sredinu, e-automobili su i znatno isplativiji od klasičnih benzinaca ili dizelaša, manje troše, a i jeftiniji su za servisiranje od klasičnih automobila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti