Bosch pušta u rad prvu 5G mrežu na kampusu

01.12.2020. 11:36 / Izvor: Akta.ba

U svojem glavnom postrojenju za Industriju 4.0 u Stuttgart-Feuerbachu društvo nastoji pokrenuti proizvodnju u dosad neviđenim uvjetima, u kojima se podaci prenose nevjerojatno pouzdano i brzo.

Planovi za primjenu 5G mreže u Boschevim postrojenjima u cijelom svijetu

 

  • Bosch planira uvesti 5G mrežu u glavnom postrojenju za Industriju 4.0 u Stuttgart-Feuerbachu.
  • Mrežu zajedno uspostavljaju Bosch i Nokia.
  • Bosch planira plasirati na tržište svoje prve proizvode za industrijske primjene koji podržavaju 5G mrežu.
  • Michael Bolle: "5G mrežom povećavamo svoju konkurentnost i ostvarujemo još veći potencijal Industrije 4.0."

Bosch pušta u rad svoju prvu 5G mrežu na kampusu. U svojem glavnom postrojenju za Industriju 4.0 u Stuttgart-Feuerbachu društvo nastoji pokrenuti proizvodnju u dosad neviđenim uvjetima, u kojima se podaci prenose nevjerojatno pouzdano i brzo, a strojevi reagiraju gotovo trenutno. Po prvi će put biti omogućena bežična implementacija za ključne primjene pri kojima je potrebna savršena preciznost i sigurnost. Ljudi i strojevi bez iznimke će moći surađivati na siguran način i bez prepreka. "5G mrežom povećavamo svoju konkurentnost i ostvarujemo još veći potencijal Industrije 4.0", izjavio je dr. Michael Bolle, član Boscheva upravnog odbora i glavni digitalni direktor / glavni tehnološki direktor. "Postupno ćemo uvoditi 5G mrežu u oko 250 svojih postrojenja u cijelom svijetu." Lokacije na kojima će Bosch uspostaviti 5G mrežu u nadolazećim mjesecima obuhvaćaju Boschev istraživački kampus u Renningenu, Njemačka. Društvo također razvija proizvode koji podržavaju 5G mrežu i plasira na tržište svoja prva rješenja za uporabu u industriji.

Boschevo postrojenje u Stuttgart-Feuerbachu predvodnik je u području 5G mreže

ActiveShuttle lakoćom se i autonomno kreće duž trgovine, izbjegava ljude i vozila, zaobilazi kutije za skladištenje, kreće se prema proizvodnoj liniji, zaustavlja se, istovara teret i odlazi na novi zadatak. U Boschevu postrojenju u Stuttgart-Feuerbachu tvornica budućnosti postaje stvarnost. U takvim se tvornicama primjenjuje 5G mreža, kao npr. u autonomnim sustavima za prijevoz, koji su u širokoj uporabi. "Mreže na kampusima važne su komponente za Industriju 4.0", izjavio je Bolle. Jedna je od ključnih značajki sveprisutna i neprekinuta pokrivenost mrežom. Mrežu je moguće optimizirati i prilagoditi za veoma zahtjevne industrijske primjene. Za mrežu na kampusu u Feuerbachu s pomoću osam malih baznih stanica – poznatih pod nazivom "male ćelije" – osigurava se dobar prijam signala u cijelom proizvodnom postrojenju, koje pokriva oko 10 000 kvadratnih metara. Na taj se način povezanim strojevima i sustavima omogućuje međusobna komunikacija u stvarnom vremenu i razmjena podataka u nekoliko milisekundi.

5G mreža na kampusu integrirana je u postojeću računalnu infrastrukturu i neprestano se prati te omogućuje najveću moguću sigurnost i neovisnost. "Mreže na kampusima omogućuju nam upravljanje onime što se događa u tvornici i načinom na koji se podaci prenose unutar i izvan tvornice", izjavio je Bolle. Bosch je mrežu uspostavio zajedno s društvom Nokia. Bosch je utvrdio slučajeve uporabe, a Nokia je pružila komponente za 5G mrežu. Planiranje i servisiranje mreže te upravljanje njome zajednička je odgovornost obaju društava. Inovacije u Feuerbachu također omogućuju izvanrednu simbiozu: povezivanje Industrije 4.0 s 5G mrežom i njezinu optimizaciju s pomoću umjetne inteligencije. U sklopu projekta KICK, koji financira njemačko Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja, Nokia i ostali partneri provode istraživanje o načinu na koji se umjetnom inteligencijom može pojednostaviti rad i održavanje 5G mreža na kampusu.

Bosch planira plasirati na tržište svoje prve proizvode koji podržavaju 5G mrežu

Svima koji žele iskoristiti potencijal novog standarda mobilne komunikacije u tvornicama potrebna je 5G mreža, ali i oprema i strojevi koji podržavaju bežičnu interakciju. Bosch uvodi podršku za 5G mrežu na proizvodima. "Imamo jasnu viziju tvornice budućnosti i kako trebamo razvijati svoje proizvode kako bismo udovoljili njezinim zahtjevima. U tom je kontekstu 5G mreža "odskočna inovacija", tehnologija koja će temeljito promijeniti tržište", izjavio je Rolf Najork, član Boscheva upravnog odbora zadužen za industrijsku tehnologiju. Društvo Capgemini utvrdilo je da 65 posto industrijskih društava u cijelom svijetu planira uvesti 5G mrežu u roku od prve dvije godine nakon što ona postane dostupna. Bosch razvija rješenja kako bi zadovoljio tu potražnju. Na sajmu Hannover Messe 2019. društvo je predstavilo svoj uređaj ActiveShuttle, kojemu podrška za 5G mrežu i inteligentan softver omogućavaju jednostavnu i sigurnu integraciju u postupke unutarnje logistike. 5G mreža također ima važnu ulogu u tehnologiji za upravljanje. Naime, platforma ctrlX Automation društva Bosch Rexroth od samog je početka namijenjena za 5G mrežu. "Stvaramo nove putove i uklanjamo prepreke između upravljačkih sustava, informacijske tehnologije i interneta stvari. U sklopu naše nove tehnologije novi standard mobilne komunikacije služit će za povezivanje širokog raspona uređaja", izjavio je Najork.

Bosch u 5G mreži vidi poticaj za poslovanje

5G mreža počinje se primjenjivati u zdravstvu, poljoprivredi, mobilnosti i urbanom razvoju, a ne samo u proizvodnoj industriji. Stručnjaci procjenjuju da će do 2025. godine u svijetu biti do 70 milijardi povezanih uređaja, od industrijskih robota i autonomnih automobila do senzora koji pružaju informacije o sastavu hranjivih tvari ili razini vlage u obradivom tlu. U tome važnu ulogu ima novi standard mobilne komunikacije, koji postaje konkurentan čimbenik. "Imamo aktivnu ulogu u oblikovanju 5G mreže. Bosch je počeo istraživati 5G mrežu već 2014.", izjavio je Bolle. To uključuje aktivnosti kao što su 5G NetMobil, projekt kojim se pokazuje kako ostvariti potpuno povezanu vožnju i kako se ona može učiniti sigurnijom s pomoću moderne komunikacijske tehnologije. U isto vrijeme međunarodna udruga 5G-SMART istražuje moguće učinke 5G mreže na složenu proizvodnju poluvodiča. Ti se nalazi uključuju u planiranje 5G mreža, među ostalim u Boschevoj novoj tvornici poluvodičkih pločica u Dresdenu, koja će biti spremna za 5G mrežu od samog početka. Osim toga, Bosch sada predsjeda inicijativom 5G-ACIA. Njezinih više od 70 članova društva su koja nastoje oblikovati 5G mrežu kako bi od samog početka zadovoljavala potrebe proizvodne industrije. Kao vodeće društvo za internet stvari, Bosch pruža rješenja za povezanu mobilnost, pametan dom i povezanu industriju te 5G mrežu vidi kao pokretač poslovanja u budućnosti.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti