DW: Njemačka i Rusija spremne da dovrše Sjeverni tok 2?

07.12.2020. 07:37 / Izvor: Deutsche Welle
DW: Njemačka i Rusija spremne da dovrše Sjeverni tok 2?

Američki Kongres prijeti novim sankcijama kompanijama koje grade "Sjeverni tok 2", ali uprkos tome, Njemačka i Rusija izgleda da su riješile da konačno završe ovaj gigantski energetski projekat.

Američki Kongres prijeti novim sankcijama kompanijama koje grade "Sjeverni tok 2", ali uprkos tome, Njemačka i Rusija izgleda da su riješile da konačno završe ovaj gigantski energetski projekat, piše "Deutsche Welle" (DW).

Ipak, u dogovoru koji su postigle američke demokrate i republikanci, ostavlja se mogućnost da se konsultuje sa evropskim državama koje su povezane s gradnjom gasovoda.

Pitanje je šta bi takve konsultacije donijele, jer, iako Kongres isključuje mogućnost sankcija Njemačkoj i njenim zvaničnicima, proširena je lista firmi koje bi se mogle naći na udaru, navodi DW.

Amerikanci za sada prijete sankcijama firmama koje učestvuju u gradnji gasovoda, a uskoro bi, kako dodaje DW, na meti mogle da se nađu i firme koje, na primjer, grade ili obezbjeđuju brodove ili izdaju setifikate za upotrebu gasovoda.

Ostalo je samo da američki predsjednik Donald Tramp potpiše prijedlog zakona kako bi on stupio na snagu.

U konzorcijumu "Sjeverni tok 2 AG" kažu da ne žele da spekulišu o "tekućoj proceduri" u SAD.

"Podsjećamo na saopštenja Evropske komisije u vladama država EU u kojima se sankcije SAD označavaju kao kršenje međunarodnog prava", rekli su u toj kompaniji za Deutsche Welle.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u novembru označila američke sankcije kao "neprihvatljive", podsjeća DW.

Gradnja gasovoda je zaustavljena prije oko godinu dana i to pred sam završetak projekta.

Tada su SAD zaprijetile sankcijama firmama koje specijalnim brodovima polažu podvodne cijevi, nakon čega je švajcarska firma povukla oba svoja broda.

Ipak, misteriozna najava krajem novembra podgrijala je nade da bi izgradnja mogla da se nastavi.

U jednom saopštenju njemačke Uprave za vodene puteve i brodski saobraćaj navedeno je da će "vjerovatno" između 5. i 31. decembra biti obavljano "podvodno polaganje cijevi" u tom dijelu Baltika.

U konzorcijumu "Sjeverni tok 2" nisu željeli da se o tome podrobnije izjasne.

Nakon što su američke sankcije zaustavile projekat, ruski predsjednik Vladimir Putin je obećao da će radovi biti dovršeni.

"Naravno da ćemo štititi svoje interese", rekao je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Do sada je postavljeno 94 odsto cijevi za gasovod dug 1.200 kilometara koji ide kroz Baltičko more i tako direktno povezuje najvećeg proizvođača i najvećeg evropskog potrošača energenata.

Kada dva paralelna cjevovoda koji se nazivaju "Sjeverni tok 2" budu gotovi, njihov kapacitet biće 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je isto kao i kod već postojećeg "Sjevernog toka 1" koji ide sličnom rutom.

Cijena "Sjevernog toka 2" procjenjuje se na 9,5 milijardi evra, dodaje Dojče vele.

Zvanično, Vašington se protivi izgradnji plašeći se prevelike zavisnosti Evrope od ruskih energenata, u čemu ima podršku Poljske i baltičkih zemalja.

Kritičari, međutim, kažu da SAD žele da osujete gasovod kako bi prodavale više svog tečnog gasa u Evropi, navodi DW.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti