Netflix otpušta 150 uposlenika u SAD-u nakon gubitka pretplatnika

18.05.2022. 09:53 / Izvor: Agencije
NETFLIX

Netflix je otpustio oko 150 uposlenika, samo mjesec dana nakon što je taj popularni streaming servis saopćio da gubi pretplatnike prvi put u deset godina.

Netflix je otpustio oko 150 uposlenika, samo mjesec dana nakon što je taj popularni streaming servis saopćio da gubi pretplatnike prvi put u deset godina. 

Otpuštanja, koje je Netflix najavio u utorak, uglavnom se odnosi na njihov američki ured u Kaliforniji, a grupa koja je otpuštena čini oko dva posto sjevernoameričke radne snage.

Iz Netflixa je saopćeno da gubitak radnih mjesta nastao zbog pada prihoda kompanije nakon gubitka gledatelja ove godine.

"Ove promjene prvenstveno su potaknute poslovnim potrebama, a ne individualnim učinkom, što ih čini posebno teškim jer se niko od nas ne želi oprostiti od tako sjajnih kolega", navodi se u saopćenju, javlja BBC.

Nije otkriveno koji će sektori poslovanja doživjeti gubitak radnih mjesta, ali Los Angeles Times izvijestio je da su otkaze dobili zaposleni u sektorima za zapošljavanje, komunikacija i odjel sadržaja.

Iako Netflix ima 220 miliona pretplatnika na globalnom nivou i ostaje vodeći tržišni lider, posljednjih se godina suočio s žestokom konkurencijom dolaskom konkurentskih platformi kao što su Disney Plus, HBO i Amazonov Prime Video.

U svom prošlomjesečnom izvještaju o zaradi, kompanija je također navela da je gubitak pretplatnika uzrokovan ratom u Ukrajini i odlukom o podizanju cijena u SAD-u.

Samo povlačenje s ruskog tržišta "koštalo" je Netflix 700.000 članova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti