Baumit dodijelio nagradu Baumit Life Challenge Award

25.05.2022. 11:40 / Izvor: Akta.ba
baumit

Najprestižniji arhitekti i građevinske firme prisustvovali su uživo dodjeli nagrada za najljepše fasade u Europi.

U četvrtak, 19. maja 2022., došlo je vrijeme odluke. Baumit je peti put dodijelio nagradu Baumit Life Challenge Award. Valencia, prijestolnica dizajna 2022., postala je mjesto susreta najljepših fasada iz cijele Europe. Osim dizajna, izgleda i izrade, prilikom ocjenjivanja uzeti su u obzir i drugi kriteriji kao što su društveni aspekti, održivost i korištenje građevinskih materijala koji štede resurse.

Dodjeli nagrada za najljepše fasade u Europi uživo su ​prisustvovali najprestižniji arhitekti i građevinske firme.

Žiri je događaj učinio uzbudljivim do samog kraja, kada je nakon 6 pobjednika po kategorijama, "Galerija Cukrarna" iz Slovenije konačno proglašena za najljepšu fasadu među više od 300 prijavljenih projekata.

Pobjednički projekt "Galerija Cukrarna" pravi je primjer kako je stara nekorištena industrijska zgrada promišljenim planiranjem i obnovom oživjela i stavljena u potpuno novu namjenu.

Fotografije pobjedničkog objekta kao i svih pobjednika u kategorijama pogledajte na baumit.ba/lifechallenge2022/pobjednici

Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina bila ravnopravna na evropskoj arhitektonskoj sceni sa objektom Greenpark Symphony, projekta arhitektonskog studija NonStop, koji je imao svoje mjesto u finalu kategorije javni objekat. Fotografije ovog objekta možete pogledati na baumit.ba/lifechallenge2022/greenpark-symphony

Nakon temeljitog razmatranja, 13 međunarodnih članova žirija odabrali su pobjednike iz šest kategorija: Porodična kuća, stambena zgrada, termička sanacija, historijska sanacija, specijalna struktura i javni objekat.

Pored Slovenije, još četiri zemlje imale su razloga za slavlje. Austrija je osvojila nagradu u kategoriji historijske sanacije s projektom Friedensburg Schlaining i u kategoriji specijalne strukture s "Live in the Green_Joseph Lister Street". Njemačka se radovala pobjedi u kategorijama termička sanacija i javni objekat. Po prvi put, pobjedu je odnio i jedan projekt iz Irske i to u kategoriji porodična kuća. Država domaćin Španija uspjela je pobijediti u kategoriji stambena zgrada, s projektom iz Madrida.

"Ono što je postalo poželjno međunarodno takmičenje počelo je 2014. godine pozivom svim europskim Baumit zemljama da javnosti pokažu svoje najljepše fasade. Danas svake dvije godine vidimo kroz Life Challenge Award za šta je sposobna savršena simbioza mašte i zanatstva, i kako se iz kombinacije inovativnih materijala, struktura, oblika i boja stvaraju fascinantne fasade", sa zadovoljstvom kaže Robert Schmid, izvršni direktor Baumit grupe i inicijator takmičenja.

baumit pobjednici

 

baumit pobjednici

 

baumit pobjednici

 

baumit pobjednici

 

baumit pobjednici

 

baumit pobjednici

 

baumit pobjednici

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti