Putin porekao da Rusija ima bilo kakve veze sa energetskom krizom u Evropi

19.09.2022. 11:57 / Izvor: Agencije
PUTIN

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je porekao da ova zemlja ima bilo kakve veze sa energetskom krizom u Evropi, te da Evropska unija, ako želi više gasa, treba da ukine sankcije koje sprečavaju otvaranje gasovoda Sjeverni tok 2.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je porekao da ova zemlja ima bilo kakve veze sa energetskom krizom u Evropi, te da Evropska unija, ako želi više gasa, treba da ukine sankcije koje sprečavaju otvaranje gasovoda Sjeverni tok 2, prenosi Reuters.

Obraćajući se novinarima nakon samita Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu, Putin je za energetsku krizu okrivio ono što je nazvao “zelenom agendom” i insistirao na tome da će Rusija ispuniti svoje energetske obaveze.

"Suština je, ako imate želju, ako vam je tako teško, samo ukinite sankcije na Sjeverni tok 2, što je 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Samo pritisnite dugme i sve će krenuti", rekao je Putin.

Sjeverni tok 2, koji leži na dnu Baltičkog mora skoro paralelno sa Sjevernim tokom 1, izgrađen je prije godinu dana, ali je Njemačka odlučila da ne nastavi sa tim samo nekoliko dana pre nego što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti