Ugovor na 13 godina

Turska i Bugarska potpisale važan sporazum o prenosu prirodnog gasa

04.01.2023. 09:54 / Izvor: Agencije
sporazum

Predstavnici Bugarske i Turske potpisali su dugoročni sporazum o isporuci gasa koji bi trebao predviđati transport do 1,5 milijardi kubnih metara gasa ovoj državi.

Predstavnici Bugarske i Turske potpisali su dugoročni sporazum o isporuci gasa koji bi trebao predviđati transport do 1,5 milijardi kubnih metara gasa ovoj državi.

Prema novozaključenom 13-godišnjem ugovoru, državna kompanija Bulgargaz sada može koristiti turske LNG terminale Botas i sa njih uvoziti prirodni gas preko gasne mreže turske kompanije.

Na ovaj način, Bugarska nastoji nadomjestiti nedostatke prirodnog gasa koji je ranije kupovala iz Ruske Federacije.

"Ovaj sporazum nam daje mogućnost da potencijalno kupujemo prirodni plin od svih svjetskih proizvođača. Bulgargaz i Botas mogu zajednički da pregovaraju o kupovini tečnog gasa iz SAD-a i Norveške, koji će biti istovaren na turskim terminalima i preko mreže turske kompanije stizati u Bugarsku", rekao je ministar energetike Bugarske Rosen Hristov.

Turski ministar Fatih Donmez izjavio je kako će ovaj ugovor doprinijeti i stabilizaciji snabdijevanja gasom cijele Evrope.

"To će dati veliki doprinos sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom Evrope, posebno Bugarske. Ovo je također jedan od važnih koraka za Tursku da postane glavno gasno čvorište", poručio je Donmez.

Povodom mogućnosti da se ispostavi da ruski gas ulazi u Bugarsku preko turske veze, Hristov je rekao da Bugarska ne može da kontroliše koji gas ulazi u zemlju, ali da će se pobrinuti da ne bude isporuka tečnog gasa iz Rusije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti