Zakašnjelo obećanje

Države finalizirale klimatsku pomoć: 100 milijardi dolara za zemlje u razvoju

23.06.2023. 12:36 / Izvor: HINA
Klimatska pomoć

Bogate zemlje finalizirale su zakašnjelo obećanje o klimatskom financiranju u iznosu od 100 milijardi dolara zemljama u razvoju i stvorile fond za biološku raznolikost i zaštitu šuma, rekao je u petak francuski predsjednik.

Bogate zemlje finalizirale su zakašnjelo obećanje o klimatskom financiranju u iznosu od 100 milijardi dolara zemljama u razvoju i stvorile fond za biološku raznolikost i zaštitu šuma, rekao je u petak francuski predsjednik. 

Predsjednik Emmanuel Macron govorio je na završnom panelu samita u Parizu gdje je četrdesetak lidera – uključujući dvadesetak iz Afrike, kineskog premijera i brazilskog predsjednika – dalo zamah novom globalnom financijskom planu.

Cilj samita bio je pojačati krizno financiranje siromašnih zemalja i olakšati im teret dugova, reformirati poslijeratne financijske sustave i osloboditi sredstva za rješavanje posljedica klimatskih promjena postizanjem konsenzusa na najvišoj razini o tome kako promovirati brojne inicijative u tijelima poput G20, COP, MMF, Svjetskoj banci i UN-u.

Obećanih 100 milijardi dolara daleko je ispod stvarnih potreba siromašnih nacija, piše Reuters.

Svjetska banka priopćila je u četvrtak da će olakšati financiranje zemalja pogođenih prirodnim katastrofama, a Međunarodni monetarni fond objavio je da je postigao cilj da 100 milijardi dolara u posebnim pravima povlačenja (SDR) stavi na raspolaganje osjetljivim državama.

Od SDR-ovih 100 milijardi, Washington tek treba donijeti zakon kojim bi oslobodio svoj udio, vrijedan više od jedne petine ukupnog iznosa.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da je za Bidenovu administraciju prioritet da dobije odobrenje u Kongresu. “Čelnicima je dosta statusa quo, žele promjene”, rekla je na samitu šefica Svjetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala.

“Slažu se da su svi izazovi s kojima se suočavamo međusobno povezani: siromaštvo, klimatske promjene i sigurnost hrane idu ruku pod ruku. Gospodarstva u razvoju trebaju financiranje koje je dodatno i dostupno, a žele i pravednu (klimatsku) tranziciju”, rekla je.

Zambija je sklopila sporazum o restrukturiranju više od šest milijardi dolara dugova prema drugim vladama, rekao je u četvrtak njezin predsjednik, u dugo očekivanom napretku da se smanji pritisak na napete javne financije te južnoafričke zemlje.

Pandemija koronavirusa gurnula je mnoge siromašne zemlje u dužničke poteškoće jer se od njih očekivalo da će nastaviti sa servisiranjem svojih obveza usprkos golemom šoku za njihove financije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti