Najveća remetilačka sila u povijesti

Musk: AI će stvoriti situaciju u kojoj nijedan posao neće biti potreban

05.11.2023. 11:14 / Izvor: Nezavisne novine
Elon

Elon Musk smatra da bi umjetna inteligencija na kraju mogla svakoga ostaviti bez posla.

Elon Musk smatra da bi umjetna inteligencija na kraju mogla svakoga ostaviti bez posla.

Milijarder i tehnološki lider, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, izvršni predsjednik X-a (ranije poznatog kao Twitter) i vlasnik novoformiranog startapa za umjetnu inteligenciju xAI-a, rekao je u četvrtak da umjetna inteligencija (AI) ima potencijal postati "najveća remetilačka sila u povijesti".

"Imaćemo nešto što je prvi put pametnije od najpametnijeg čovjeka", rekao je Musk na događaju u Lancaster Houseu, službenoj rezidenciji britanske vlade.

"Teško je tačno reći koji će to trenutak biti, ali doći ćemo do tačke u kojoj posao neće biti potreban", nastavio je Mask, govoreći zajedno s britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

"Možete imati posao ako ga želite imati zbog osobnog zadovoljstva. Ali umjetna inteligencija bi mogla učiniti sve. Ne znam je li to ljudima ugodno ili neugodno", našalio se Mask.

"Bitće to poput čarobnog duha, koji vam ispunjava bilo koju želju i nema ograničenja. Neće biti onih ograničenja na tri želje i sličnih gluposti, što je i dobro i loše. Jedan od izazova u budućnosti bit će kako pronaći smisao života."

Musk je u više navrata upozoravao na prijetnju koju umjetna inteligencija predstavlja čovječanstvu. Jednom je rekao da bi mogla biti opasnija od nuklearnog oružja. Bio je jedan od brojnih tehnoloških lidera koji su pozvali na stanku u razvoju umjetne inteligencije naprednije od OpenAI-jevog GPT-4 softvera u citiranom otvorenom pismu objavljenom početkom ove godine, prenosi Index.

Drugi tehnološki čelnici ne slažu se s tim mišljenjem, uključujući Palantirova šefa Alexa Karpa. Govoreći za BBC Radio u junu, Karp je rekao kako smatra da "mnogi ljudi koji traže pauzu, traže pauzu jer nemaju proizvod".

Muskovi komentari u četvrtak uslijedili su nakon završetka značajnog samita u Bletchley Parku u Engleskoj, gdje su se svjetski lideri složili oko globalnog saopštenja o umjetnoj inteligenciji u kojem su pronašli zajednički jezik o rizicima koje tehnologija predstavlja za čovječanstvo.

Tehnolozi i politički lideri iskoristili su samit kako bi upozorili na egzistencijalne prijetnje koje umjetna inteligencija predstavlja, fokusirajući se na neke od mogućih scenarija sudnjeg dana koji bi se mogli oblikovati izumom hipotetske superinteligencije.

Na samitu su se SAD i Kina, dvije zemlje koje se najžešće sukobljavaju oko tehnologije, složile pronaći globalni konsenzus o tome kako se uhvatiti u koštac s nekim od složenijih pitanja u vezi s umjetnom inteligencijom, uključujući kako je sigurno razviti i regulisati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti