Nastavljaju humanitarnu pomoć

Slovačka više neće slati vojnu pomoć Ukrajini

15.11.2023. 08:37 / Izvor: Agencije
Slovačka

Slovačka će nastaviti podržavati Ukrajinu sa širokim spektrom humanitarne pomoći i tehničke podrške.

Slovački ministar odbrane Robert Kaliniak obavijestio je Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da više neće snabdijevati Ukrajinu oružjem i municijom.

“Ministar odbrane Robert Kalinak sreo se u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i tom prilikom ga obavijestio o kraju vojne pomoći Ukrajini iz skladišta slovačkih oružanih snaga”, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Bratislavi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Slovačka će nastaviti podržavati Ukrajinu sa širokim spektrom humanitarne pomoći i tehničke podrške, čija upotreba ne dovodi do smrti, navodi se u saopćenju i dodaje da novu odluku slovačke Vlade poštuju zemlje partneri u NATO-u.

Odluku o prestanku slanja državne vojne pomoći Ukrajini donijela je Vlada premijera Roberta Fica, koji je stupio na dužnost 25. oktobra.

S druge strane, Njemačka vlada planira u sljedećoj godini značajno povećati vojnu pomoć Ukrajini, javljaju njemački mediji.

“Povećanje njemačke vojne pomoći je snažan i jasan signal Ukrajini da smo i dalje na njihovoj strani”, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius na rubu sastanka u Briselu.

Dodao je kako od partnera očekuje da učine isto, “pa i više”, prenosi Hina.

Njemački mediji javljaju, pozivajući se na nacrt budžeta za 2024. godinu, kako njemačka vlada planira povećanje vojne pomoći za Ukrajinu sa prvobitno planiranih četiri na osam milijardi eura.

Prema navodima iz Ministarstva odbrane, planirana svota bi trebala biti utrošena kako za direktnu nabavku naoružanja za Ukrajinu, tako i za popunjavanje rezervi Bundeswehra za onu opremu koja bude isporučena ukrajinskim oružanim snagama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti