Odlučujući doprinos

Mercedes proizveo 10 miliona vozila sa sistemom kočenja u nuždi za pješake

15.11.2023. 13:27 / Izvor: bljesak.info
Mercedes

S više od 40 trenutno dostupnih sistema aktivne pomoći, Mercedes-Benz daje odlučujući doprinos povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu

S više od 40 trenutno dostupnih sistema aktivne pomoći, Mercedes-Benz daje odlučujući doprinos povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu. Active Brake Assist s detekcijom pješaka godinama pomaže u smanjenju nesreća u kojima su sudjelovali pješaci i biciklisti.

Sistem može vizualno i zvučno upozoriti na prijeteći sudar ispred vozila, bilo od vozila koja se križaju ili dolaze u susret.

Ako vozač preslabo koči, sistem može pružiti pomoć i povećati silu kočenja u skladu sa situacijom.

Ako vozač uopće ne reagira, Active Brake Assist pokreće hitno kočenje. U trenutnoj generaciji vozila, Active Brake Assist koristi kameru i/ili tehnologiju senzora temeljenu na radaru za otkrivanje pješaka i biciklista ispred vozila u smjeru vožnje.

Ako se otkrije neposredna opasnost od sudara s tim takozvanim ranjivim sudionicima u prometu, izračunava se potrebna sila kočenja kako bi se izbjegao mogući sudar ili smanjila njegova ozbiljnost, prenosi Bljesakinfo.

Sada je Mercedes-Benz postigao još jednu prekretnicu u aktivnoj sigurnosti. Od 2012. više od 10 miliona svih Mercedes-Benz osobnih automobila prodanih širom svijeta bilo je opremljeno sistemom kočenja u nuždi za pješake.

Pješaci se smatraju nezaštićenim sudionicima u prometu. Njihov poseban rizik odražava se i u statistikama nesreća: prema analizi Europske komisije, pješaci su činili gotovo jednu petinu svih smrtno stradalih na cestama u Europskoj uniji 2020. godine.

U SAD-u je njihov udio u ukupnom broju smrtno stradalih u prometu u 2021. iznosio 17 posto prema Nacionalnoj upravi za sigurnost u prometu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti