Agencija za rad i zapošljavanje BiH

I ove godine ferijalni rad u Njemačkoj za bh. studente

22.01.2024. 12:56 / Izvor: Fena
Njemačka

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i ove godine realizuje Program ferijalnog rada u SR Njemačkoj.

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i ove godine realizuje Program ferijalnog rada u SR Njemačkoj.

Program ferijalnog rada namijenjen je studenticama i studentima univerziteta u našoj zemlji i odvija se u saradnji sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke. Do ove godine  taj je program bio namijenjen i studenticama i studentima visokoškolskih ustanova u BiH.

"Mogu aplicirati  studenti i studentice univerziteta koji nisu upisani u posljednju godinu studija, a jedan od uslova za ferijalni rad je da dobro poznaju njemački jezik, te moraju biti spremni raditi minimalno dva mjeseca", kazao je Feni glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.

Ove godine nije ograničen broj studenata koji se mogu prijaviti, dok je, kako kaže Pupić, za 2023. godinu bila odobrena kvota od 150 studenata.

Rok za podnošenje prijava je 19. februar, a prijave se mogu uputiti direktno Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ili putem lokalnih biroa za zapošljavanje entitetskih zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi za zapošljavanje.

Agencija je u prošloj godini također nastavila posredovanje u zapošljavanju bh. radnika u inostranstvu. Tokom prethodne godine, kako je kazao Pupić, posredovali su u zapošljavanju oko 13.500 radnika u Sloveniji i Njemačkoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti