Sloboda i demokratija u opasnosti

Američki izbori: Po prvi put od 1912. oba kandidata imaju priliku za ponovni izbor

13.03.2024. 07:53 / Izvor: Avaz.ba
SAD

Biden i Trump osigurali predsjedničke nominacije.

Predsjednik SAD i član Demokrata Joe Biden te njegov prethodnik i član Republikanaca Donald Trump i formalno su osigurali nominacija za predsjedničke izbore, nakon pobjeda u Georgiji, Misisipiju i Washingtonu.

Biden je na stranačkim izborima osvojio više od 1.968 delegata koliko je bilo potrebno da bi formalno osigurao predsjedničku nominaciju demokrata, a Trump neophodnih najmanje 1.215 za republikansku.

Bidenova kandidatura bit će ozvaničena na stranačkoj konvenciji u Chicagu u avgustu, a Trumpova na konvenciji u Milwaukiju mjesec ranije.

Podsjetimo, prema američkom izbornom procesu, na osnovu rezultata stranačkih izbora u pojedinačnim državama kandidatima se dodjeljuju delegati.

Da bi osigurao nominaciju, kandidat mora da ima određen broj delegata koji se zatim i formalno izjašnjavaju na stranačkim konvencijama.

"Suočeni smo sa otriježnjujućom realnošću. Sloboda i demokratija su u opasnosti ovdje u Americi kao nikada ranije od Građanskog rata. Donald Trump vodi kampanju ogorčenosti i osvete koja ugrožava samu ideju Amerike...Vjerujem da će Amerikanci izabrati da nastave da idu u budućnost", poručio je Biden nakon što je osigurao nominaciju.

Biden je poručio da mu je čast što je osvojio drugu predsjedničku nominaciju demokrata.

"Čast mi je što mi je široka koalicija birača koja odražava bogatu raznolikost Demokratske stranke širom zemlje ponovo povjerila da vodim našu stranku - i našu zemlju - u trenutku kada je prijetnja od Trumpa veća nego ikada", istakao je Biden.

Ishod republikanskih izbora u utorak također je bio unaprijed poznat, posebno nakon što se prošle sedmice iz izborne trke povukla jedina Trumpova rivalka Nikki Haley.

Nakon izbora u utorak u četiri države, uključujući i Havaje, više nema sumnje da će Biden i Trump ponovo biti u trci za predsjednika na izborima 5. novembra iako nije održana ni polovina stranačkih izbora.

To će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsjednika, prenosi AP.

Također, prvi put od 1956. godine da su isti kandidati u dva izborna ciklusa.

Tada je republikanski predsjednik Dwight Eisenhower drugi put porazio bivšeg demokratskog guvernera Ilinoisa Adlaija Stevensona.

Ove godine, ankete pokazuju da mnogi birači ne žele ponavljanje trke iz 2020. godine, dok su prema istraživanju Reutersa i Ipsosa i Biden i Trump nepopularni među većinom glasača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti