Tesla podiže nadoknade zaposlenima

OpenAI traži AI inženjere, Musk prinuđen da diže plate

05.04.2024. 09:49 / Izvor: Bloombergadria.com
sad

Musk, čije bogatstvo je sada treće po veličini u svijetu, pomogao je u osnivanju kompanije OpenAI, ali je kasnije prekinuo saradnju.

Generalni direktor kompanije Tesla Inc. Elon Musk rekao je da je počeo da diže plate inženjerima koji se bave razvojem vještačke inteligencije (engl. Artificial intelligence - AI) jer se na tom polju vodi žestoka borba za kadrove.

"Tesla podiže nadoknade zaposlenima (u skladu s napretkom projekata) u AI inženjerskom timu", napisao je u objavi na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter. Kompanija OpenAI, koja stoji iza četbota ChatGPT, "aktivno nudi zaposlenje Teslinim inženjerima uz ogromna povećanja plata, a u nekoliko slučajeva su nažalost bili uspješni", dodao je.

Bloomberg

Muskov komentar je ustvari odgovor na pisanje Informationa o tome kako Teslin AI stručnjak Ethan Knight prelazi u Muskov startup xAI.

"Ethan je zamalo prešao u OpenAI, tako da je izbor bio ta kompanija ili xAI", napisao je.

Musk, čije bogatstvo je sada treće po veličini u svijetu, pomogao je u osnivanju kompanije OpenAI, ali je kasnije prekinuo saradnju.

Sada se vještačkom inteligencijom bavi na više frontova - u Tesli se AI koristi za razvoj sistema autonomne vožnje, a osnovao je i pomenuti startup xAI.

"U Teslinom timu za vještačku inteligenciju i autonomnu vožnju postoji 200 izvrsnih inženjera", rekao je na mreži X.

"Tempo kojim Tesla razvija autonomnu vožnju se ubrzava. Rat za talente u AI-ju je najgori rat za kadrove koji sam ikad vidio", dodao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti