Humanitarna kriza

Sudanu prijeti najveća svjetska glad u posljednjih 40 godina

18.06.2024. 08:35 / Izvor: The Guardian
Sudan

Sudan se suočava s glađu koja bi mogla postati gora od bilo koje koju je svijet vidio u posljednjih 40 godina.

Sudan se suočava s glađu koja bi mogla postati gora od bilo koje koju je svijet vidio u posljednjih 40 godina s obzirom na to da zaraćene vojske i dalje blokiraju isporuku pomoći, ali da im i dalje pristiže oružje, upozorili su američki zvaničnici a prenosi Guardian.

Dok je veliki dio svjetske pažnje usmjeren na Gazu, Sudan je u međuvremenu postao mjesto najgore gladi koju je stvorio čovjek i tamo je u toku najgora humanitarna kriza na svijetu, piše Guardian. Zemlja ulazi u humanitarnu katastrofu historijskih razmjera, s daleko manje medijske pokrivenosti i globalne zabrinutosti. Humanitarni apel UN-a za ovu zemlju osigurao je samo 16% potrebnih sredstava.

"Potrebno nam je da se svijet probudi pred katastrofom koja se događa pred našim očima", rekla je novinarima Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica pri UN-u.

El Fasher, glavni grad regije Sjeverni Darfur i nekadašnji humanitarni centar, je već dva mjeseca pod opsadom Snaga za brzu podršku (RSF).

RSF je paravojna grupa koja se bori protiv sudanskih oružanih snaga (SAF) od aprila 2023. godine, kada je došlo do borbe za moć između dva rivalska generala, Abdela Fataha al-Burhana iz SAF-a, de facto vladara zemlje, i Mohameda Hamdana Dagala iz RSF-a, koji je također poznat kao Hemedti. Sukob je podijelio zemlju, a u ratu je ubijeno do sada 14.000 ljudi, dok je njih 10 miliona prisiljeno da napuste svoje domove.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u četvrtak rezoluciju koju je izradila Velika Britanija, a kojom se zahtijeva prekid opsade El Fasher, ali su borbe eskalirale u petak kada je SAF tvrdio da je odbio veliki napad RSF-a, nanijevši “ogromne gubitke”.

Čelnica američke Agencije za međunarodni razvoj Samantha Power izjavila je da postoji zabrinutost zbog toga što će se dogoditi ljudima koji se nalaze u skloništu u El Fasheru ako grad padne u ruke RSF-a. Te snage su uglavnom regrutovane iz milicija Janjaweed, koje su vršile masakre dok su se borile na strani vlade u Kartumu u genocidu u Darfuru od 2003. do 2005. godine.

"RSF napreduje, a historijski, te i u ovom sukobu, tamo gdje je RSF išao u području Darfura uslijedila su masovna zvjerstva", rekla je Power.

Ona je u petak najavila 315 miliona dolara za novu američku humanitarnu pomoć Sudanu, ali je rekla da jedva da pomoć stiže do izolovanog stanovništva. Obje strane su optužene da koriste kontrolu nad pristupom hrani kao oružje u ovom sukobu.

"RSF je sistematski pljačkao humanitarna skladišta, krao hranu i stoku, uništavao skladišta žitarica i bunare u najugroženijim sudanskim zajednicama", rekla je Power.

"SAF djeluje u potpunosti u suprotnosti sa svojim obavezama i odgovornostima prema Sudanskom narodu time što je zatvorio prekogranični pristup iz Čada na prijelazu Adré, koji je glavna ruta za pomoć za ulazak u regiju Darfur", dodala je.

Power je rekla da bi general Burhan mogao otvoriti prelaz Adré “jednom potezom pera”. SAF je ponudio još jednu pristupnu tačku iz Čada, prelaz Tine, ali američki zvaničnici kažu da je on već opstruiran i neadekvatan za potrebe stanovništva i da će postati neprohodan s nadolazećom kišnom sezonom.

"Zaista jasna poruka je da je opstrukcija, a ne nedovoljne zalihe hrane, pokretačka snaga historijskih i smrtonosnih nivoa gladi u Sudanu", rekla je Power.

Ona je dodala da trenutni podaci ukazuju na to da je kriza “uporediva i potencijalno gora” od gladi u Somaliji 2011. godine koja je ubila četvrtinu miliona ljudi.

"Dodala bih da bi najzabrinjavajući scenario bio da Sudan postane mjesto najsmrtonosnije gladi od Etiopije ranih 1980-ih", navela je.

Glad u etiopiji ubila je milion ljudi između 1983. i 1985. godine, prema procjenama UN-a.

Thomas-Greenfield je rekla da bi u najgorem slučaju glad u Sudanu mogla postati još smrtonosnija.

"Vidjeli smo projekcije smrtnosti koje procjenjuju da bi više od 2,5 miliona ljudi, oko 15 posto stanovništva u Darfuru i Kordofanu - najteže pogođenim regijama - moglo umrijeti do kraja septembra", rekla je.

"Ovo je najveća humanitarna kriza na planeti. A ipak, nekako, prijeti da se pogorša", dodala je.

Dok se humanitarna pomoć suočava sa stalnim opstrukcijama, obje strane u ratu i dalje primaju oružje, rekli su američki zvaničnici: SAF iz Rusije i Irana između ostalih, RSF posebno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), američkog saveznika.

Thomas-Greenfield je rekla da je Washington pokrenuo ovo pitanje sa UAE. Međutim, kako navodi Guardian, u izvještaju Bijele kuće o sastanku između Joea Bidena i Mohammeda bin Zayed Al Nahyana na samitu G7 u Italiji ne spominje se Sudan.

SAD se suočavaju s optužbama za licemjerje od mnogih zemalja, posebno na globalnom jugu, jer Washington poziva na prekid isporuke oružja stranama uključenim u sukob u Sudanu, dok nastavlja da pruža oružje vrijedno milijarde dolara Izraelu tokom njegove ofanzive na Gazi, navodi Guardian.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti