Imovina Nijemaca blizu šest biliona eura

Vijesti / SVIJET

Imovina Nijemaca blizu šest biliona eura

Ulaganje u akcije, pa čak i one s niskim nivoom rizika se i dalje izbjegava.

22.01.2018. 09:35 / Izvor: seebiz.eu

Zahvaljujući više nego stabilnom tržištu rada i kontinuiranom ekonomskom rastu, građani Njemačke su proteklih godina mogli uštedjeti još više nego obično.

Prema aktuelnim podacima za treći kvartal 2017, imovina Nijemaca se povećala za 1,2 odsto i sad iznosi 5,779 biliona eura, kako je ovih dana saopštila Njemačka savezna banka.

Očekuje se da će podaci za kraj 2017. pokazati da je imovina prešla sumu od šest biliona. U tu sumu je uključena vrijednost gotovine, akcija i životnih osiguranja, ali ne i nekretnine.

Građani Njemačke bi mogli biti još bogatiji da više ulažu u akcije. Ali Nijemci još uvijek najviše vjeruju sigurnim i brzo dostupnim oblicima štednje poput štedne knjižice ili tekućeg računa koji međutim trenutno, zbog rekordno niskih kamata, ne donose nikakav profit.

Ulaganje u akcije, pa čak i one s niskim nivoom rizika se i dalje izbjegava.

"Nijemci su još daleko od oblika štednje koji donose dugoročnu dobit", zaključak je jedne nedavne studije koncerna Allianz.

Zbog laganog porasta inflacije, klasične štediše čak i gube novac, a Allianz tvrdi da su na ovaj način Nijemci prošle godine izgubili između 35 i 38 milijardi eura. Sa druge strane, niske kamate i dalje obilno koriste građani koji žele da ulažu u nekretnine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti