Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija, Bevanda i Turković sa Sattlerom: Nastaviti reformske procese

26.05.2020. 18:25 / Izvor: Akta.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i zamjenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH u svjetlu nastavka evropskih integracija.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istakao opredijeljenost Savjeta ministara za nastavak evropskog puta BiH kroz ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a uz puno uvažavanje i poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, te opredjeljenje za vidljiv ekonomski napredak.

Sagovornici su ocijenili da je neophodno što prije usvojiti memorandum kako bi se zaključio Sporazum o korištenju sredstava makrofinansijske pomoći EU.

Zajednički je konstatovano da je u cilju prevazilaženja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, potrebno što hitnije nastaviti reformske procese i provođenje socioekonomskih mjera, te u tom kontekstu pokrenuti  privredne aktivnosti i vratiti radna mjesta.

Razmijenjena su mišljenja i o investicionim planovima za naredni period, a predsjedavajući Tegeltija se ovom prilikom zahvalio ambasadoru Sattleru na učinjenim naporima u pružanju pomoći građanima i institucijama BiH kako bi se izborili sa problemima izazvanim pandemijom novog virusa Covid -19.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti