Traže više novca za zadruge i poticaje

16.01.2018. 08:52 / Izvor: Glas Srpske
Traže više novca za zadruge i poticaje

Da bi uve­li pod­sti­ca­je i za kva­li­tet pše­ni­ce hi­tno je po­tre­bno do­ni­je­ti pra­vil­nik o pa­ra­me­tri­ma kva­li­te­ta i kva­li­te­tnim kla­sa­ma pše­ni­ce.

Obez­bje­đenje pod­sti­ca­ja za kva­li­tet pše­ni­ce, uki­danje gornje gra­ni­ce izno­sa nov­ca po su­bje­ktu i ve­ća po­drška za za­dru­ge sa­mo su ne­ki od zah­tje­va ko­je su pred­sta­vni­ci Pri­vre­dne ko­mo­re i Za­dru­žnog sa­ve­za Srpske upu­ti­li Mi­nis­tar­stvu poljo­pri­vre­de, šu­mar­stva i vo­do­pri­vre­de RS.

Se­kre­tar Udru­ženja poljo­pri­vre­de, ri­bar­stva, pre­hram­be­ne i du­van­ske in­dus­tri­je u Pri­vre­dnoj ko­mo­ri RS Slav­ko Ste­va­no­vić ka­že da bi pri­li­kom izra­de pra­vil­ni­ka o pod­sti­ca­ji­ma za ra­zvoj poljo­pri­vre­de i se­la za 2018. go­di­nu u ob­zir, osim pri­no­sa, tre­ba­lo uze­ti i kva­li­tet pše­ni­ce.

"Da bi uve­li pod­sti­ca­je i za kva­li­tet pše­ni­ce hi­tno je po­tre­bno do­ni­je­ti pra­vil­nik o pa­ra­me­tri­ma kva­li­te­ta i kva­li­te­tnim kla­sa­ma pše­ni­ce", re­kao je Ste­va­no­vić i do­dao da tre­ba pla­ni­ra­ti i pod­sti­ca­je za raž. On je ka­zao da je u slu­ča­je­vi­ma po­ja­ve trži­šnog vi­ška proi­zvo­da pre­dlo­že­no da se pre­hram­be­noj in­dus­tri­ji obe­zbi­je­di fi­nan­si­ranje za njegov ot­kup pod po­voljnim uslo­vi­ma.

Pred­sje­dnik Za­dru­žnog sa­ve­za RS Raj­ko Ku­la­ga ka­že da je osno­vni zah­tjev da se kroz po­dršku i pod­sti­ca­je po­ve­ća budžet za za­dru­ge i sa­vez.

"Ima­mo par­tner­ski odnos sa re­sor­nim mi­nis­tar­stvom, ta­ko da oče­ku­jem da će i ovi na­ši zah­tje­vi na­ići na ra­zu­mi­je­vanje. Do kra­ja se­dmi­ce dos­ta­vi­će­mo pi­sme­no na­še pri­je­dlo­ge. Tra­ži­će­mo da bu­de po­ve­ćan i obim mje­ra po­drške, ali i vi­si­na pod­sti­ca­ja", re­kao je Ku­la­ga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti