Turkish Airlines u gubitku 315,9 miliona dolara

16.08.2020. 16:21 / Izvor: Nezavisne novine
Turkish Airlines u gubitku 315,9 miliona dolara

Ovaj gubitak je veći od projektovanog gubitka od 2,13 milijardi turskih lira.

Turski avioprevoznik Turkish Airlines objavio je neto gubitak od 2,23 milijarde turskih lira, odnosno 315,9 miliona američkih dolara u drugom tromjesečju u kojem se uticaj epidemije virusa korona počeo odražavati na poslovne rezultate.

Ovaj gubitak je veći od projektovanog gubitka od 2,13 milijardi turskih lira.

Prodaja ovog avioprevoznika u drugom tromjesečju smanjena je za 67 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupna prodaja u prvom polugodištu iznosila 21,5 milijardi lira, piše turski Daily Sabah.

Avioprevoznik je zbog pandemije obustavio unutrašnje i međunarodne letove u aprilu i maju i postepeno je nastavio letove početkom juna.

Kompanija koja je najvredniji turski brend u istom periodu prošle godine zabilježila je neto dobit od 133 miliona lira, a sa poslednjim podacima ovogodišnji neto gubitak povećao se na 4,26 milijardi lira, prenosi bankar.me.

U drugom tromjesečju prihodi od kargo prevoza u međuvremenu su se povećali 90 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na dolarskoj osnovi.

Prihodi od putnika i tehnički prihodi smanjili su se 96 odsto, odnosno 61 odsto, dok je konsolidovani promet na bazi američkog dolara opao 72 odsto, a na bazi turske lire 67 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti