Turkish Airlines već uplatio pet mil EUR

06.01.2009. 14:17 / Izvor: Dnevni Avaz
Turkish Airlines već uplatio pet mil EUR

Jedan od dva aviona koje će turski avioprijevoznik po ugovoru o dokapitalizaciji staviti na raspolaganje BH Airlnesu trebao bi stići u Sarajevo do kraja februara.

Ovo je u izjavi za Dnevni avaz kazao federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, napominjući da se dolazak drugog aviona očekuje do kraja godine.

"U pitanju su dva mlazna aviona tipa „boing“ ili airbus“ sa više od stotinu sjedišta, koji će letjeti pod bh. zastavom. Pored toga, Turkish Airlines je već na račun zajedničke kompanije uplatio pet miliona EUR, dok će dodatnih pet miliona biti investirano u servisiranje leasinga za ova dva aviona“, kazao je Šećkanović.

On je podsjetio kako je ugovorom, potpisanim prije dvadesetak dana, predviđeno da Vlada FBiH ostane većinski vlasnik BH Airlinesa s udjelom od 51 posto, da će biti zadržan naziv kompanije i svi radnici.

Prije nekoliko godina BH Airlines je bio potpuno stao s radom, ali je sanacioni program Vlade FBiH dao rezultate.

"Firma je oživljena. Sa dva kupljena aviona ATR – 72 BH Airlines participira sa oko 15 posto na bh. tržištu aviousluga. Vjerujemo da će dobivanjem još dva aviona od Turkish Airlinesa taj procenat učešća na bh. tržištu narasti na oko 30 posto i više", ističe Šećkanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti