Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tvornica cementa Kakanj pustila u pogon novi separator

05.03.2019. 16:40 / Izvor: Akta.ba

U povodu obilježavanja Svjetskog dana energetske efikasnosti, danas je u Tvornici cementa Kakanj završen još jedan veoma važan investicijski projekat i pušten u pogon novi separatorna mlinu cementa. Radi se o najnovijoj takozvanoj trećoj generaciji separatora, što kakanjskoj cementari omogućava da znatno smanji utrošak energije čime dodatno štiti okoliš i smanjuje C02 emisije.

"Sa ovim novim postrojenjem imamo mogućnost da boljom separacijom čestica uz pomoć najnovije tehnologije smanjimo našu potrošnju energije i da proizvodimo nove tipove cementa sa manjim udjelom klinkera", kaže Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja.

"Kroz našu matičnu kompaniju, njemački HeidelbergCement, uključeni smo u sve svjetske organizacije i inicijative za smanjenje potrošnje energije tako da sve svoje poslovne aktivnosti nastojimo zasnivati na principima kružne ekonomije što znači što veću iskorištenost naših resursa i resursa drugih industrija u našem okruženju."

Postrojenje separatora je u potpunosti zamijenjeno uključujući i ciklone, cjevovode i ventilatore, zračna korita i sistem otprašivanja. Ukupna vrijednost projekta je skoro 2 miliona konvertibilnih maraka.

Optimizacija procesa koja garantira održivost i efikasnost proizvodnje ključni je faktor za konkurentnost u industriji cementa. Imajući to u vidu, Tvornica cementa Kakanj nastavlja investirati u nove tehnologije i u razvoj znanja i vještina specijaliziranog procesnog tima kako bi osigurali energetsku efikasnost i optimizaciju procesa u svim fazama proizvodnje cementa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti