U ambulante prelazi 20 domova zdravlja

21.12.2012. 08:15 / Izvor: Glas Srpske
U ambulante prelazi 20 domova zdravlja

Strategijom primarne zdravstvene zaštite RS predviđeno je da dom zdravlja može biti organizovan u opštini sa minimalno 25.000 stanovnika.

 

Gotovo 20 domova zdravlja u Srpskoj nemaju uslove za postojanje, jer ne pokrivaju područje na kojem živi više od 10.000 stanovnika, zbog čega će najvjerovatnije biti pripojeni većim zdravstvenim ustanovama, odnosno "preći" u ambulante. Strategijom primarne zdravstvene zaštite RS predviđeno je da dom zdravlja može biti organizovan u opštini sa minimalno 25.000 stanovnika. Međutim, ovaj kriterijum trenutno ne ispunjava 70 odsto, odnosno 38 od ukupno 54 doma zdravlja u Srpskoj.

Fond zdravstvenog osiguranja RS je uradio procjenu mogućnosti racionalizacije mreže domova zdravlja, fokusirajući se na opštine koje imaju manje od 10.000 stanovnika. "Pripajanjem tih domova zdravlja većima bilo bi moguće obezbijediti isti nivo zdravstvene zaštite, sa minimalno četiri miliona maraka manjim troškom. Kalkulacija je rađena na bazi bruto plate direktora doma zdravlja i prateće administracije", piše u analizi FZO.

Najveće odstupanje od standarda, prema podacima Fonda zdravstva, jeste kod domova zdravlja u Drvaru, Petrovcu, Krupi na Uni, Trnovu, Berkovićima, Istočnom Starom Gradu, Novom Goraždu, Oštroj Luci, Ljubinju, Kalinoviku, Han Pijesku, Čajniču, Kostajnici, Ribniku, Rudom, Šekovićima i Milićima, zbog toga što se nalaze u opštinama koje imaju manje od 10.000 stanovnika. U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS rekli su "Glasu Srpske" da se trenutno radi na analiziranju mogućnosti racionalizacije postojeće mreže zdravstvenih ustanova, te da se još ne može reći da li će i koje tačno zdravstvene ustanove biti reorganizovane.

"Najbitnije je da stanovnici neće ostati bez zdravstvene zaštite, jer racionalizacija ne znači gašenje ambulanti koje postoje u pojedinim opštinama, već njihovo pripajanje većim ustanovama koje će biti organizovane kao domovi zdravlja", istakli su u ovom ministarstvu.

Premijer RS Aleksandar Yombić rekao je juče da će reformom zdravstvenog sistema biti riješen i prekomjerni broj zaposlenih, posebno nemedicinskog osoblja u pojedinim domovima zdravlja.

"Suština je da građanima pružimo zdravstvenu uslugu, da imaju ambulantu i ljekara na licu mjesta, a ne pitanje kako će to biti organizovano,kao dom zdravlja ili odjeljenje doma zdravlja", rekao je Yombić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić rekao je u srijedu za Radio-televiziju RS da je zbog odluka lokalnih zajednica, pod čijom nadležnošću su domovi zdravlja, u pojedinim ustanovama zaposlen prekomjeran broj radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti