U BiH 49 posto građana podržava pridruživanje EU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BiH 49 posto građana podržava pridruživanje EU

26.11.2019. 13:33 / Izvor: Fena

U Bosni i Hercegovini 49 posto građana podržava pridruživanje Evropskoj uniji - pokazalo je istraživanje čiji su rezultati predstavljeni danas u Delegaciji EU u Sarajevu.

Stručnjak za istraživanje i društvene nauke Marchella Abrasheva pojasnila je da je istraživanje provredeno tokom 2018. i 2019. na cijeloj teritoriji BiH, u oba entiteta.

"Istraživanje 'Javno mnijenje u zemljama zapadnog Blakana: Stavovi prema EU i uloga Bugarske u podršci procesu pridruživanja EU' pokazalo je da se u svim zemljama zapadnog Balkana bilježi porast podrške građana pridruživanju Evropskoj uniji i posmatrajući te zemlje zajedno ona iznosi 58 posto", istakla je Abrasheva.

Dodala je da se ljudi u tim zemljama nadaju da će članstvo u EU biti moguće za pet do deset godina, a zabilježen je i porast podrške članstvu u EU u 28 sadašnjih članica.

Ambasadorica Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova Karabasheva navela je da je najvažnije što je istraživanje pokazalo da građani u oba bh. entiteta imaju isti pozitivan stav prema Evropskoj uniji. 

"Bugarska nastavlja pružati podršku zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, u procesu evropskih integracija", naglasila je Tzvetkova Karabasheva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti