U KPKT održana radionica o podizanju svijesti industrija o upravljanju otpadnim tokovima: Najveći zagađivači u TK su GIKIL, Sisecam Soda Lukavac i Termoelektrana Tuzla

20.11.2009. 09:33 / Izvor: eKapija.ba
U KPKT održana radionica o podizanju svijesti industrija o upravljanju otpadnim tokovima: Najveći zagađivači u TK su GIKIL, Sisecam Soda Lukavac i Termoelektrana Tuzla

U organizaciji Udruženja za hemiju i nemetale Kantonalne privredne komore Tuzla i Društva za istraživanje i razvoj Tuzla, a u okviru SECTOR programa Regionalnog centra za okoliš za Srednju i Istočnu Europu, u Tuzli je 18. novembra 2009. godine održana radionica o temi "Podizanje svijesti industrija o dobrim praksama upravljanja otpadnim tokovima".

Na radionici su prezentirane obaveze koje proizilaze iz Zakona o zaštiti okoliša, o upravljanju otpadom i vodama, potrebe i način integracije zakonskih obaveza u Planove aktivnosti, te upotreba najboljih raspoloživih tehnika tzv. BAT-ova u izradi zahtjeva za izdavanje okolinskih dozvola, saopćeno je iz KPKT.

Prema riječima Esada Arnautovića, sekretara za hemiju i nemetale Kantonalne privredne komore Tuzla radionice bi trebale rezultirati većim brojem kvalitetno pripremljenih Planova aktivnosti u skladu sa zakonskom regulativom, te Planova upravljanja otpadom od strane samih industrija.

"Cilj nam je da obučimo kadrove iz industrije kako svojim radom i pristupom da smanje onečišćenja, odnosno da što manje negativno utiču na okoliš na području Tuzlanskog kantona", rekao je Arnautović. Za svaku kategoriju industrijskih aktivnosti koje ugrožavaju ili mogu ugroziti okoliš, te imaju ili mogu imati negativan uticaj na okoliš uslovi za njihov rad se propisuju okolinskom dozvolom.

"Na području Tuzlanskog kantona imamo samo jednu firmu koja je dobila okolinsku dozvolu, a to je Tuzlanska pivara. Na području našeg kantona najveći zagađivači su GIKIL, Sisecam Soda Lukavac i Termoelektrana Tuzla. Oni će kroz svoj plan aktivnosti morati u narednom periodu dograditi one negativnosti koje su vezane za prevenciju i zagađenja i kontrolu zagađenja", rekao je Arnautović.

Prema riječima Dragane Selmanagić iz Instituta za hidrotehniku Sarajevo suština koncepta prevencije je integrirana u IPPC direktivu EU o prevenciji i kontroli zagađivanja iz industrije što je postalo i sastavni dio naših zakonskih obaveza. Ključno je da se djeluje preventivno na mjestu nastanka zagađivanja, a ono što nije moguće spriječiti da se tretira na najbolji mogući način i najprihvatljivije po okoliš. "IPPC Direktiva se u BiH poštuju na način da imamo transpoziciju njenih zahtjeva negdje oko 60 posto u našem zakonodavstvu i u osnovi možemo kazati da je to kod nas još uvijek sve u povoju tj. početnom koraku s obzirom na uvjete i ekonomsku situaciju u našoj zemlji", rekla je Selmanagić.

Svi učesnici i predavači su se složili da se stvari moraju promijeniti. Do 31. decembra 2011. godine sva preduzeća koja predstavljaju opasnost za okoliš morat će imati okolinsku dozvolu, te ukloniti sve negativne uticaje, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti