Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U RS-u podijeljeno 4.000 turističkih vaučera, u FBiH odustali od te ideje

29.07.2020. 09:32 / Izvor: Večernji List

Nema nikakve dileme da je turizam jedna od ekonomskih grana u BiH koja je pretrpjela, ali i još uvijek trpi nemjerljive ekonomske štete izazvane pojavom pandemije prouzročene koronavirusom.

Bh. granica donedavno je bila zatvorena za strane turiste, a sad je njihov ulazak u zemlju uvjetovan negativnim PCR testom, čija je cijena oko 100 eura, piše Večernji list BiH.

Budući da je BiH na crvenoj listi, stranci koji posjete BiH test moraju uraditi i po povratku u domovinu ili ići u karantenu. Sve ovo zasigurno ne pomaže bh. turizmu jer je zasigurno razlog zbog kojeg će stranci do daljnjeg izbjegavati posjetiti BiH. Brojne zemlje u regiji, kao i RS, već kroz program vaučera pomažu svojim turističkim tvrtkama, ali i građanima.

Međutim, za razliku od građana RS-a, oni iz Federacije ostaju uskraćeni za tu mogućnost. Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo zatražila je od Vlade FBiH 20 milijuna KM za pomoć hotelijerima i turističkim agencijama.

“To je pomoć za režijske troškove, a bit će podijeljena prema postotku poreza koje su uplatili”, kazala je Đapo Feni, navodeći da je takva ideja rezultat razgovora s hotelijerima i turističkim agencijama. Ranije je resorno ministarstvo htjelo predložiti sustav vaučera ili kreditiranja građana koji bi ljetovali u BiH. No, kako je istaknula, ispitivanjem tržišta pokazalo se da takva inicijativa ne bi dala značajne rezultate.

“Htjeli smo izaći s paketima ‘3+1’. Da jednu noć pokriva vaučer Vlade FBiH, ali to ne bi imamo smisla jer su hoteli davali vaučere ‘2+2’ i nije bilo očekivanih posjeta”, rekla je Đapo. Smatra da se sezona može spasiti ako građani budu ljetovali u svojoj državi.

“Pozivam naše stanovništvo da provede odmor na bh. planinama jer je to klimatsko lječilište. Nezaobilazan je i Neum jer smo mi navikli na odmore na plaži. Nacionalni park Una, Bihać, Plitvice, Panonska jezera... u BiH se može naći sve”, naglasila je. Imajući u vidu standard bh. građana i prije pojave pandemije teško je očekivati da oni mogu pomoći turizmu.

Vaučeri su zaživjeli u RS-u gdje ih je već izdano više od 3800, a svakog dana je oko 100 zahtjeva.

Punoljetni građani RS-a imaju pravo na vaučer od 100 KM, a koji mogu utrošiti za smještaj u nekoj od destinacija u RS-u. Predviđeno je financiranje 50.000 vaučera. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti