Udruženje poslodavaca TK o neplaćenim porezima

14.03.2014. 16:26 / Izvor: Fena
Udruženje poslodavaca TK o neplaćenim porezima

Udruženje želi naglasiti da se utaja poreza te nelegalno izvlačenje novca iz firmi prije plaćanja obaveza prema radnicima, dobavljačima i državi, treba efikasno i rigorozno sankcionisati i da tu porezni i pravosudni organi trebaju biti neumoljivi.

Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona danas je saopćilo da je, povodom "upornih ali neukih pokušaja sataniziranja" poduzetnika i poslodavaca koji imaju neplaćene određene porezne obaveze, neophodno napraviti jasnu distinkciju između "utajivača poreza" i poreznih obveznika koji zbog niza objektivnih okolnosti - siromašnog i neuređenog tržišta, loše poslovne klime, nemogućnosti naplate vlastitih potraživanja i sličnih razloga, u određenom periodu nisu bili u stanju da plate obračunate i evidentirane poreze.

Dodaju da uz navedeno, otežavajuću okolnost za poduzetnike predstavlja i činjenica da se u BiH, i nekada - porez na proizvode/usluge, i danas porez na dodatnu vrijednost, treba(o) platiti odmah po fakturisanju, umjesto da se plaća po naplati isporučene robe/usluge, odnosno kada se zatvori gotovinski tok kapitala, te da se na taj način rizik, zbog neuređenog tržišta i slabe ekonomije, dijeli između države i poduzetnika.

Bez obzira na razloge, ovo Udruženje želi naglasiti da se utaja poreza te nelegalno izvlačenje novca iz firmi prije plaćanja obaveza prema radnicima, dobavljačima i državi, treba efikasno i rigorozno sankcionisati i da tu porezni i pravosudni organi trebaju biti neumoljivi.

Oni postavljaju pitanje gdje bi danas radilo 50.000 radnika u Tuzlanskom kantonu da nije "samoinicijativnih, odvažnih i smjelih" poduzetnika, te kako bi danas izgledao taj kanton da, umjesto današnjih 90.000, ima 170.000 nezaposlenih. ?

Podsjećaju da su pored poduzetnika, u ovoj državi dužnici i bolnice, univerziteti, ministarstva, vlade, pa se pitaju da li bi se možda poduzetnici, ili bar veći dio njih, oporavili preko noći, kada bi samo Država platila svoje dugove koji se mjere u desetinama milijardi.

"Zašto, uglavnom oni koji za svog životnog vijeka nisu stvorili ništa i kojima je najveći ekonomski doseg da na šoping rasprodaji uštede koju marku, imaju smjelosti prozivati časne i vrijedne poduzetnike?! Možda je pitanje 'Zašto' i preblago. Možda takve treba pitati: 'Otkud vam pravo?'", navedeno je, između ostalog, u saopćenju Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti