Uloga žena liderki u razvoju društva je sve značajnija

25.04.2018. 14:04 / Izvor: Akta.ba
Uloga žena liderki u razvoju društva je sve značajnija

Tokom trajanja devetog Sarajevo business foruma održan je panel na temu "Uloga ženskog liderstva u razvoju" .

Tokom trajanja devetog Sarajevo business foruma održan je panel na temu "Uloga ženskog liderstva u razvoju" gdje su moderatorice bile Danica Purg, predsjednica IEDC-Bled škola menadžmenta i predsjednica CEEMAN Slovenija i Azra Atagić-Ćatović, direktorica i vlasnica Akta.ba, Sarajevo.

Cilj panela je bio da se ukaže na sve veću i značajniju ulogu žena u razvoju društva i da se žene dodatno ohrabre za zauzimanje liderskih pozicija u kompanijama.

Na početku panela, Danica Purg je istakla da žene ne žele da se žale, nego da žele pokazati šta znači žensko poduzetništvo budući dažene  imaju poseban način vođenja jer odgajaju djecu, podižu porodicu i više su osjećajnije u svakom segmentu poslovanja.

"Inspiracija je veliki pokretač, ali vidjela sam da žene nisu dovoljno motivisane za razliku od muškaraca. Primjera radi, žene je potrebno osam puta pozvati da dođu na razgovor za posao, dok je muškarce potrebno pozvati svega dva puta", kazala je Purg.

Dodala je da trebamo biti jednaki, te da se ne trebamo izdvajati u bilo čemu nego zajedničkim snagama rješavati probleme. Također, savjetuje da je potrebno razvijati mnoge vještine, od komunikacijskih, liderskih, te drugih, kao i uključitii muškarce kako bi bolje razumjeli segment ženskog poslovanja.

"Imamo mnogo razloga i načina za razvoj, jedan od njih je i digitalizacija, te korištenje naprednih tehnologija za unapređivanje poslovanja, ali i međuljudskih odnosa", poručila je Purg.

Azra Atagić-Ćatović je istakla zadovoljstvo na tome što sudjeluje na konferenciji koja je kako smatra, "veliki i historijski trenutak za žensko poduzetništvo". Najavila je govornice koje su došle iz raznih krajeva svijeta kako bi podijelile ženski svijet i poslovanje sa bh. ženama.

Shaikha Mariam Bint Hamad Al Khalifa, dopredsjednica Bahreinskog ženskog društva, istakla je da su žene u Bahreinu nezavisne kada je u pitanju obrazovanje, poslovanje te drugi segmenti života.

"Žene u Bahreinu su postale ministrice, direktorice, dakle žene su u poslovnom svijetu veoma aktivne i komuniciraju sa drugim ženama širom svijeta. Komunicirajući sa ženama naše zemlje, ali i predstavnicama drugih zemalja upoznajemo se i širimo poslovanje. Prošle godine smo imali poslovni forum gdje je cilj bio da ohrabrimo žene sa fokusom na ženama koje su inženejri", kazala jd Al Khalifa.

Poručila je da je njihova delegacija oduševljena Sarajevom, forumom te istakla da imaju želju vratiti se ponovo ovdje, ali i investirati u BiH. 

Madelein Mkunu, predsjednica voditeljica žena Afrike Južne Afrike, kaže da pored toga što je žena, ona je supruga i majka. 

"Žene imaju potencijal koji treba iskoristiti i u Africi žene predstavljaju 52 posto populacije. Žene su sada zahvaljujući mnogim iskustvima sposobne govoriti i o dobrim i lošim  izazovima. Žene u poslovnom svijetu Afrike idu naprijed zahvaljujući obrazovanju i zahvaljujući tome žene imaju pristup gdje do sada nisu imale. Pozitivne strane jesu svjesnost žena da treba napraviti promjene, a to se sigurno dešava kroz obrazovanje i nadogradnju", ispričala je Mkunu.

Dodala je i da sada u Africi ima dosta žena koje se bave i politikom, te je poručila da žene trebaju biti svjesne sebe i onoga šta mogu.

"Vlada i konferencije mogu jednim dijelom utjecati na društvo, ali šta je sa cjelokupnim društvom koje treba mijenjati i usmjeravati", pita se Mkunu.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH je istakla kako je biti žena koja je politički aktivna u BiH veoma teško ukoliko nemamo podršku i razumijevanje porodice, te da politika za ženu ujedno znači i dosta odricanja.

"Mlade žene u BiH se ne mogu dovoljno fokusirati na politiku jer prije svega žele biti majke, pa tek ona graditi karijeru. Uslovi moraju biti mnogo pristupačniji za žene koje se bave politikom, što u BiH nije slučaj. U BiH je potrebno da se žene više udružuju, da su solidarnije na svim poljima, te da politika treba i može biti veliki oslonac u tom segmentu", kazala je Borovac.

Istakla je i to da smo svjesni da u svijetu vladaju ratovi i da nema harmonije, ali da se žene mogu potruditi to mijenjati, te se treba okrenuti ljudskim vrijednostima koje pokazuju humanizam.

"Žene su spremne na drugačiji način reagovati i nuditi rješenja, te ženskim doprinosom mogu svijet učiniti boljim mjestom, jer je to zadaća nas, žena. Svakako, moramo biti tolerantni, te cijeniti i poštovati druge kako bismo doprinijele boljem svijetu", poručila je Borovac.

Đemila Talić Gabriel, počasni konzul BiH u Novom južnom Walesu Australija, istakla je kako je očekivala veću posjećenost muškaraca tokom današnjeg panela. Poručila je da se žene uvijek moraju boriti za svoje mjestu u svijetu, te da se ženski glas treba čuti.

"Ako vam muškarci ne ostave mjesto za pregovaračkim stolom, ponesite sa sobom stolicu na rasklapanje", poručila je Tajma Kapić projekt direktorica Cradle Irska.

Učesnice panela su između ostalog bile i Fatma Çinar voditeljica Internacionalno Kuvajtsko Turske grupacije banaka Turska, Tajma Kapić projekt direktorica Cradle Irska, te Marijela Margeta Hašimbegović direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu.

M.R.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti