UNDP uložio više od 2 mil. KM u projekt "Put mlijeka" čime je u Podrinju porastao interes za mljekarstvo

21.01.2010. 11:52 / Izvor: Fena
UNDP uložio više od 2 mil. KM u projekt 'Put mlijeka' čime je u Podrinju porastao interes za mljekarstvo

"U nekoliko prethodnih godina Razvojni program UN-a (UNDP) uložio je više od dva miliona maraka u projekt "Put mlijeka" koji se realizira na području Srebrenice, Bratunca i Milića", potvrdio je novinarima projekt menadžer u srebreničkom uredu UNDP Alexandro Prieto.

On je rekao da je dnevna proizvodnja mlijeka u ovim općinama, za nekoliko godina, povećana s manje od hiljadu na oko sedam hiljada litara i istakao da je, prema službenim analizama, mlijeko iz ovog dijela Podrinja najkvalitetnije u BiH.

"Mnogo smo učinili na razvoju mljekarstva i u ovaj projekt je uključeno više od 170 farmera i njihove porodice. U ovoj godini planiramo uložiti određena sredstva u stočni fond milićkih farmera, koji su nešto kasnije uključeni u naš program", rekao je Prieto.

Početkom ove godine bilježi se rast otkupne cijene mlijeka s 0,36 na oko 0,50 maraka po litru, zbog čega su mnogi proizvođači odlučili proširiti svoju proizvodnju, a posebno oni koji imaju veće farme krava muzara.

Mljekarstvo u ovom dijelu Podrinja postaje veoma unosan posao jer su se ovdašnji proizvođači dokazali kvalitetom zahvaljujući primjeni stečenih stručnih znanja koja im je omogućio UNDP, pa je njihovo mlijeko traženo na tržištu tako da nemaju problema s plasmanom i naplatom.

Otkup mlijeka organiziran je s mljekarom iz Gradačca i u tom pogledu nema problema, pa je sve veći broj onih koji se uključuju u ovaj biznis.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti