USAID predstavio projekt o uključivanju dijaspore u ekonomski razvoj BiH

19.03.2014. 13:54 / Izvor: Fena
USAID predstavio projekt o uključivanju dijaspore u ekonomski razvoj BiH

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) BiH predstavila je danas u Mostaru projekt o uključivanju bh. dijaspore u ekonomski razvoj BiH, vrijedan 2 milijuna dolara.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) BiH predstavila je danas u Mostaru projekt o uključivanju bh. dijaspore u ekonomski razvoj BiH, vrijedan 2 milijuna dolara.

Projekt je predstavio v.d. direktora USAID-a Alexandar Bond na forumu pod nazivom "Uključivanje dijaspore u razvoj BiH", a na kojemu su sudjelovali investitori, predstavnici dijaspore i privatnog sektora.

"Naš je cilj unaprijediti poslovno ozračje u BiH, a to ćemo uraditi u partnerstvu s dijasporom, poslovnom zajednicom, vlastima i međunarodnim partnerima. Stoga, USAID pokreče novi program u koji ćemo investirati 2 milijuna dolara kako bismo pokrenuli ta važna partnerstva i zbog toga je uključivanje dijaspore toliko značajno i ključno kako bi BiH krenula ka budućnosti", kazao je Bond.

Istaknuo je kako će ta 2 milijuna dolara biti uključena u cijeli dijapazon različitih projekata koji će raditi na poboljšanju poslovnog ozračja, odnosno promjeni ekonomske politike kako bi BiH bila privlačna, kako domaćim, tako i investitorima iz dijaspore.

Forum u Mostaru USAID je organizirao u suradnji s INTERA Tehnološkim parkom, lokalnom neprofitnom organizacijom koja radi na poticanju ekonomskog razvoja Hercegovine te unapređenju investiranja bh. dijaspore.

Izvršni direktor INTERA Tehnološkog parka Mladen Kostić izrazio je zadovoljstvo što je USAID prepoznao tu organizaciju kao korisnog partnera u aktivnostima i nastojanjima da se nađu načini u kojem smjeru se bosanskohercegovačka dijaspora može uključiti u gospodarski razvoj.

"Potrebno je iskoristit taj veliki potencijal dijaspore jer ako ga ne iskoristimo tih 1,5 milijuna ljudi će izgubiti sentiment i neće imati sami volje da dođu i pokušaju ovdje nešto napraviti. Ali smatram da smo mi ti koji su pozvaniji da na to reagiramo i da prihvatimo tu pomoć i da od toga zaista nešto konkretno i napravimo", kazao je Kostić.

 S oko 1,5 milijuna građana koji žive vani, bh. dijaspora predstavlja blizu 40 posto sveukupnog stanovništva BiH. Tijekom 2011. godine iznos novčanih doznaka pristiglih iz dijaspore bio je oko 2 milijarde američkih dolara, što predstavlja 10 posto ukupnog BDP-a zemlje.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti