USAID: Za biznis žena iz marginaliziranih grupa u Loparama 19.000 KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

USAID: Za biznis žena iz marginaliziranih grupa u Loparama 19.000 KM

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG), u suradnji s Opštinom Lopare, osigurao je 19.000 KM za podršku u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa u toj opštini.

27.10.2019. 10:40 Izvor: / Fena

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG), u suradnji s Opštinom Lopare, osigurao je 19.000 KM za podršku u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa u toj opštini, saopćili su realizatori ovog programa.

Ugovori o dodjeli novca bit će potpisani s dvjema ženama u ponedjeljak u Loparama. 

Biznis će biti pokrenut u oblasti uslužnih djelatnosti (frizerski salon) i proizvodno-prerađivačkih (sušenje voća, povrća, šumskih plodova i bilja), a preduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Novac se dodjeljuje iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, osnovanog početkom 2017. godine, iz kojeg je dosad podržano više od 100 biznisa.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su u održivim biznisima koji i dalje jačaju, u značajnom povećanju kućnog budžeta i otvaranju novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera, nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena poticanjem na samozapošljavanje te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti