Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena Strategija razvoja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola

12.06.2020. 07:40 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o usvajanju Strategije razvoja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2020. - 2025. godine, s ciljem jačanja transparentnosti i javnosti rada institucija.

Strategija razvoja sistema internih finansijskih kontrola u institucijama BiH potvrđuje opredjeljenje Vijeća ministara za daljnje jačanje preduslova za zakonski usklađeno, efikasno, transparentno i odgovorno upravljanje javnim finansijama.

Strategiju prati Akcioni plan za njeno provođenje koji sadrži mjere i aktivnosti koje je potrebno realizovati, rezultate koji se trebaju dostići, indikatore, nosioce aktivnosti i rokove za realizaciju mjera od 2020. do 2022. godine. Akcioni plan će biti ažuriran na osnovu evaluacije efekata provedenih mjera u ovom periodu.

Za realizaciju mjera iz Akcionog plana Strategije odgovorni su Centralna harmonizaciona jedinica Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine i institucije BiH koje su određene, kao nosioci aktivnosti.

Strategije i prateći akcioni plan će biti objavljeni na web-stranici Ministarstva finansija i trezora BiH i na taj način biti dostupni javnosti, saopćeno je iz VMBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti