Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uvoznici tečnih naftnih goriva bez kontrole na terminalima

02.03.2018. 07:58 / Izvor: SRNA

Pomoćnik ministra za energente u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Milenko Todorović izjavio je Srni da Nacrt odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva koje je, ignorišući Radnu grupu, pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sadrži niz nejasnoća, nezakonitosti i štetnih odluka po domaće proizvođače.

"Nakon što smo analizirali dobijeni Nacrt primijetili smo niz nejasnoća u konceptu, nedostataka u pravnom smislu u vezi sa nekim kaznenim mjerama. Primijetili smo i one koji se tiču prenosa nadležnosti, a propisani su u članovima 13, 16 i 21, iz kojih se vidi da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa može donositi podzakonske akte na osnovu ove odluke. To je nezakonito jer je energetika u potpunosti u nadležnosti entiteta, čije institucije jedino mogu da donese podzakonske akte", pojasnio je Todorović.

On je naglasio da se to odnosi i na definisanje uslova za obavljanje trgovine koje je, takođe, u nadležnosti entiteta.

Prema njegovim riječima, Nacrtom odluke ugroženi su interesi domaćih proizvođača u odnosu na uvoznike u vezi kontrole tečnih naftih goriva.

"Ministarstvo i Vlada Republike Srpske na svaki način žele da zaštite domaće proizvođače, a to je u ovom slučaju Rafinerija nafte Brod, kojoj treba da obezbijedimo iste uslove kao i drugim dobavljačima u BiH. Primjera radi, ako Rafinerija želi da izvozi u Hrvatsku ili Srbiju, ima problem povećanja cijene transporta i provjere kvaliteta, jer goriva moraju prolaziti kroz terminale u kojima se vrši kontrola kvaliteta pa se tek tada transportuju na pumpe, dok uvoznici idu direktno na pumpe. To je nedostatak odluke", pojasnio je Todorović.

On je naglasio da nije tačna tvrdnja ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirka Šarovića da su on i njegovi saradnici bezuspješno pokušavali kontaktirati odgovorne u Minstarstvu Srpske u vezi sa Nacrtom odluke.

"Možda ministar Šarović nije informisan od svojih saradnika. Ja sam više puta prošle godine kontaktirao njegovog pomoćnika Admira Softića, koji je i predsjedavajući Radne grupe, u namjeri da iniciram sastanke, ali nije bilo rezultata", rekao je Todorović.

On je podsjetio da je Radna grupa, čiji je zadatak bio da pripremi nacrt odluke, imala samo jedan sastanak i to 2. decembra 2016. godine na kojem su dogovoreni samo principi i način rada.

"Nas je iznenadio dopis kojim smo dobili Nacrt odluke nakon čega smo obavijestili ministra Šarovića da ne prihvatamo takav način rada i tražili smo da se radna grupa hitno sastane. To je bilo u februaru ove godine poslije čega nije bilo nikakvih reakcija", naveo je Todorović.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je juče da je neprihvatljiv postupak Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, mimo utvrđene procedure i imenovane Radne grupe tekst nacrta odluke, koji favorizuju uvoznički lobi koji posluju u FBiH, uputi na mišljenje Vladi Srpske

Reagujući na ovu tvrdnju, Šarović je rekao da dvije godine bezuspješno moli ministra Đokića i njegove saradnike da mu pomognu svojim mišljenjima neposredno ili kroz stručno radno tijelo, ali da je podrška izostala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti