Verso konferencija u Sarajevu na temu "Internet of Things" u stvarnosti

18.10.2017. 10:52 / Izvor: Akta.ba
Verso konferencija u Sarajevu na temu 'Internet of Things' u stvarnosti
OTVORI GALERIJU

Kompanija Verso organizovala je danas u Sarajevu drugu konferenciju, ovaj put posvećenu velikoj i važnoj temi - Internet of Things.

Kompanija Verso organizovala je danas u Sarajevu drugu veliku konferenciju, ovaj put posvećenu velikoj i važnoj temi - Internet of Things.

Pametni gradovi, automatizovana poljoprivreda, telemetrija u komunalnim preduzećima, nadzor riječnih slivova, inteligencija u nadzoru prometa - sve su to teme koje su stigle i u BiH i zahtjevaju pažnju i akciju.

Zajedno sa partnerima konferencije, kompanijama Cisco, NetApp, SAP, Vmware, BH Telecom i drugima, na konferenciji će se pričati o slučajevima iz prakse u našoj regiji i svijetu, te pokušati približiti tehnologiju, poslovne koncepte i tehnička rješenja iz ove velike oblasti. Razgovarat će se i o infrastrukturi, aplikacijama, poslovnim, ali i sigurnosnim aspektima cijelog procesa.

Direktor kompanije Verso Haris Ćeremida kazao je za portal Akta.ba da je IoT jedna tema koja je toliko važna, da se ne može ni sagledati važnost tih promjena koje će se dešavati postepenim uvođenjem tehnologija.

"Te tehnologije se kreću od pametnih dvorišta, stanova, sve do državne uprave, upravljanja poljoprivredom, vodosnabdijevanjem, sigurnošću, dakle kompletnom privredom, ali i našim društvom", navodi on.

Naglašava da je ono što je sigurno, jeste da će se dešavati velike promjene.

"To je jedno putovanje, koje se ne može desiti preko noći i radi se o jednom dugom procesu koji podrazumijeva promjene od pravnog i regulatornog okvira, pa do promjene telekomunikacionog tržišta, tako da će kompletno društvo naše doživjeti jedan veliki zaokret prema IoT tehnologijama", ističe Ćeremida.

Kada pričamo o BiH, direktor Versa kaže da su ove tehnologije jako primjenjive iako se možda još ne nazivaju Internet of Things.

"Tako su recimo neki gradovi već započeli sa smart city inicijativama, neki planiraju uvođenje pametne rasvjete, zatim pametno upravljanje otpadom, udaljeno mjerenje raznih komunalnih usluga. Također, neke zadruge počinju sa informatizacijom kojima je uvođenje pametnih tehnologija sljedeći korak da bi što prije imali informatizirane informacije – kako meteološke, tako i neke mikro informacije sa samog zemljišta", kaže on, dodajući da BiH zaostaje u tome, kao i svemu, ali da imamo dobru priliku da napravimo jedan skok u Internet of Things tehnologijama i nada se da će ljudi to prepoznati u cijelom ovom sistemu.

Kada je kompanija Verso u pitanju, ona je poznata kao infrastrukturna kompanija, od mrežnih, preko date of center i cloud rješenja, do kontrole i sigurnosti svih tih informacionih sistema.

U zadnjih nekoliko godina, postali su poznati i po implementaciji softverskih rješenja i Internet of Things je logičan slijed događaja.

"Smatramo to toliko važnim da ćemo jedan dobar dio kompanije usmjeriti na IoT, investirati dalje u naša znanja i naše ljude. Razgovaramo sa svim potencijalnim interesantima cijelog tog procesa, pogotovo sa fakultetima", napominje Ćeremida za Akta.ba

Ističe da posljednje dvije godine učestvuju u globalnim projektima sa partnerskom firmom Activity na tehnologiji LoRaWAN, bežičnoj tehnologiji izuzetno pogodnoj za brzi razvoj i široko pokrivanje teritorija i vrlo prihvatljivoj za ruralna područja. Kako kaže, dobar dio firme je već uključen na ovakvim globalnim projektima.

"Upravo iz tog razloga ćemo na današnjoj konferenciji prenijeti naša iskustva kojima ćemo pokazati da to nije nešto što nas čeka. Dobar dio toga je već tu i da moramo shvatiti da što prije moramo svi krenuti sa tom implementacijom", zaključuje direktor Versa.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti