Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vodovodna mreža, ceste, prijevoz, EE  i zagađenja prioriteti budućih ulaganja

09.01.2019. 07:46 / Izvor: Akta.ba

Godišnja Skupština Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održat će se od 7. do 9. maja ove godine u Sarajevu. S obzirom na to, na sastanaku čelnika Kantona Sarajevo sa delegacijom ove Banke predvođne direktoricama za Centralnu i Jugoistočnu Evropu te Zapadni Balkan Charlotte Ruhe i Zsuzsanna Hargital razgovaralo se o projektima koje je EBRD spreman kreditirati i sufinansirati uz određivanje stepena spremnosti i kantonalnih prioriteta za njihovu realizaciju.

Pozdravljajući odluku da EBRD upravo u Sarajevu održi svoj najvažniji godišnji sastanak, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, premijer Edin Forto i ministri u Vladi KS izrazili su spremnost Kantona Sarajevo da nastavi dogovore i saradnju sa EBRD-om koja pokazuje interes za značajna ulaganja u infrastrukturne projekte.

“Već sa početkom građevinske sezone počinje rekonstrukcija vodovodne mreže koju smo, uz sve probleme, uspjeli dovesti do faze realizacije. Zahvaljujem se EBRD-u na strpljenju koje je pokazao u čitavom procesu dogovaranja i siguran sam da će dalja saradnja na ovom projektu ići prema planu i dinamici”, istakao je ovom prilikom predsjedavajući Konaković.

Među prioritetima su svakako projekti cestovne infrastrukture za koju je već ranije, zajedno sa FBiH potpisano kreditno zaduženje od 38,5 miliona eura. Posebnu važnosti, kako je istakao premijer Forto, ima izgradnja I transverzale, a o daljim prioritetima, uz stručnu saradnju, biće daljih zajedničkih dogovora.

Posebno opredjeljenje ove Vlade, prema riječima premijera, jeste brža i jača realizacija projekta energetske efikasnosti naglašavajući važnost utopljavanja i javnih i privatnih zgrada. To je svakako dugoročna mjera i u borbi protiv zagađenja zraka, kao što je i projekt Zeleni grad za koji su i Kanton i EBRD iskazali spremnost realizacije.

Kako su poručili iz EBRD-a, anagažovali su konsultante za pripremu prioritetnih investicija smanjenja svih vrsta zagađenja u KS te održani incijalni radni sastanici o ovoj temi.

Rekonstrukcija tramvajske pruge i nabavka novih tramvaja i trolejbusa, za što bi preko EBRD-a i viših nivoa vlasti Kantonu bilo plasirano 35 miliona eura ostaje strateški projekt u uređenju javnog gradskog prijevoza. Njegova dinamika biće određena daljim procesima u preduzeću GRAS, kao i smjernicama koje će biti definisane u zakonu i strategiji o javnom prijevozu.

“Želimo napraviti konkretne, vidljive stvari u poboljšanju uslova života ovdje. Budite agresivni što se tiče ove Vlade, mi ćemo vam biti efikasan partner” poručio je sa ovog sastanaka premijer Forto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti