Wigemark uručio Bevandi Izvještaj o napretku BiH

18.04.2018. 14:06 / Izvor: BHRT
Wigemark uručio Bevandi Izvještaj o napretku BiH

Radi se o privremenom izvještaju koji je kraći u odnosu na izvještaje koji su prije 18 mjeseci objavljeni za BiH i zemlje zapadnog Balkana.

Šef Delegacije Europske unije u BiH Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark)  zvanično je uručio zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministaru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi Izvještaj o napretku za BiH, javlja reporterka BHRT.

Radi se o privremenom izvještaju koji je kraći u odnosu na izvještaje koji su prije 18 mjeseci objavljeni za BiH i zemlje zapadnog Balkana.

Wigemark je kazao da je Evropska komisija započela sa procesom evaluacije odgovora na Upitnik Evropske komisije.

"Ovaj izvještaj ne obrađuje odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije jer je premalo vremena da se prođe kroz više od 20 hiljada stranica", rekao je Vigemark.

Šef Delegacije EU istakao je kako izvještaj obrađuje   osnovne oblasti poput vladavine prava, javne uprave i ekonomskih reformi i razvoja. U izvještaju se naglašava i važnost izmjena Izbornog zakona BiH, posebno u dijelu izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi se osiguralo nesmetano provođenje izbora u oktobru ove godine.

"Apeliramo na političke lidere da se pronađe rješenje pitanja Izbornog zakona BiH. U političkom dijelu prijelaznog izvještaja naglašava i važnost sprovođenja odluka koja se odnosi na izbore u Mostaru", kazao je Vigemark.

U Izvještaju navedeno je da je postignut određeni napredak u ljudskim pravima, ali je potrebno još unaprijediti zakonske te druge okvire.   Međutim, nastavljena je praksa političkih pritisaka, zastrašivanja i napada  na novinare. U Izvještaju je navedeno da nije postignut nikakav napredak u smislu javne uprave.

"Fragmentacija državne službe na federalnom i kantonalnim nivoima prijeti daljoj politizaciji javne uprave", rekao je Vigemark.

Vigemark je istakao da se napredak bilježi po značajnom broju makroekonomskih indikatora, ali da je BiH tek u početnim fazama funkcionaln tržišne ekonomije.

"Što se tiče vladavine prava, u izvještaju se navodi da postojeće procedure izmjena Zakona o krivičnom postupku izazivaju zabrinutost. Izmjene ovog zakona moraju se sprovoditi u skladu sa međunarodnim standardima", kazao je Vigemark.

Ministar Bevanda istakao je da Izvještaj o napretku BiH pokazuje da su institucije EU uz BiH, ali da su ključne odluke ipak na domaćim vlastima.

"Mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu, a načelno su svi iskazali opredjeljenje za taj put", rekao je Bevanda.

I pored nediostatka dijaloga i političke odgovornosti, što je detektovala i EU, a, Bevanda je rekao da ipak ne treba zanemariti pozitivne primjere u BiH poput usvajanja mehanizma koordinacije,.

"Nadam se da ćemo u što skorijem vremenu otkloniti nedostatke koji su navedeni u privremenom izvještaju", kazao je Bevanda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti