Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Za građane BiH niže cijene rominga

Sporazum će stupiti na snagu danom potpisivanja, a za njegovu realizaciju nadležna su regulatorna tijela za elektronsku komunikaciju zemalja potpisnica.

22.09.2014. 15:50 / Izvor: eKapija.ba

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionom mrežama između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske.

Ovim sporazumom korisnici mobilnih javnih komunikacionih mreža prilikom boravka u zemljama potpisnicama, jednako kao i u zemljama Evropske unije (EU), moći će koristiti usluge rominga po znatno nižim cijenama nego što je to danas, što će doprinijeti ne samo nesmetanom funkcioniranju zajedničkog tržišta, nego i povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija, što doprinosi postizanju većeg stepena razvoja ovog tržišta u svim zemljama.   

Sporazum će stupiti na snagu danom potpisivanja, a za njegovu realizaciju nadležna su regulatorna tijela za elektronsku komunikaciju zemalja potpisnica.

Ovaj sporazum u skladu je s Inicijativom za uključivanje Bosne i Hercegovine u roming regulativu Evropskog parlamenta koju je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH uputilo u julu 2013. godine Evropskoj komisiji, odnosno Generalnom direktoratu za komunikacionu mrežu u Briselu.

Vijeće ministara dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti