Za razvoj automobilske industrije 116 hiljada KM

27.03.2018. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Za razvoj automobilske industrije 116 hiljada KM

Danas je potpisan ugovor između Privredne komore Federacije BiH i USAID-a u okviru WHAM projekta.

"Prije godinu dana, PKFBiH je počela jedan projekat Razvoja automobilske industrije u BiH osnivanjem grupacije u PKFBiH", istakao je Jašaspahić tokom današnjeg potpisivanja ugovora između Privredne komore Federacije BiH (PK FBiH) u okviru Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM- Workforce and Higer Access to Markets activity) kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Ovaj ugovor su potpisali Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i Boris Maslo, direktor WHAM projekta, a radi se upravo o podršci projektu "Razvoju automobilske industrije - The Development of the subsector of the metal industry -  the automotive industry of the Federation B&H".

Jašarspahić je istakao da je ovaj projekat Razvoja automobilske industrije u BiH vrlo brzo prepoznat od Vlade FBiH i sa čijom podrškom su krajem prošle godine uspjeli otvoriti kancelariju kao predstavništvo automobilske industrije u Wolsburgu. Dodao je i da je ovo potpisivanje ugovora samo još jedna od potvrda uspjehu automobliske industrije.

"USAID je kroz svoj projekt prepoznao značaj našeg projekta koji može imati mjerljive parametre u povećanju izvoza, konkurentnosti naših kompanija i broja zaposlenih u toj branši. Na ovaj način doprinosi se daljnjem jačanju i razvoju kompanija koje su u Grupaciji automobilske industrije", dodao je Jašarspahić.

Projekat će pokrivati njihove aktivnosti do 2020. godine, a WHAM projekt dizajniran je na način da stimulira kreiranje novih radnih mjesta kroz unapređenje trgovinske integracije BiH i ekspanzije na tržišta EU i regionalna tržišta. Prioritet i fokus projekta su brzorastuća, izvozno orijentisana preduzeća, s ciljem proširenja kapaciteta, pristupa novim tržištima i sposobnosti generiranja novih radnih mjesta.

"Iznos od 116 hiljada KM treba da pokrije upravo marketinške aktivnosti i promociju kompanija na tržištima. Iznos je u ovom slučaju više simboličan, koliko je nama bitna podrška jedne ovako snažne i relevantne institucije koja je prepoznala naš projekat kao vrlo važan", rekao je Jašarspahić.

Taj projekt, među ostalim podržava marketinške aktivnosti i pripremu zajedničkog nastupa na Međunarodnom sajmu dobavljača - International Suppliers Fair (IZB) 2018. koji se u oktobru održava u Wolfsburgu.

"U Grupaciji automobilske industrije su kompanije koje već isporučuju različite dijelove u ovoj branši, uključujući presvlake, dijelove od plastike i metala i drugo, a prateći rad ovih kompanija došli smo do zaključka da je veoma bitno da one budu udružene u Grupaciju PKFBiH zbog toga što one već u svojim kontaktima sa kupcima imaju porast broja narudžbi, te bilježe i porast produktivnosti i broja zaposlenih", zaključio je Jašarspahić.

Dodao je još i da institucionaliziran način kroz PKFBiH, kako su procijenili, dao bi kompanijama određenu stabilnost da na najbolji mogući način budu spremni odgovoriti svim izazovima u ovoj branši.

Napominjemo da će se sredstvima podrške kroz USAID-ov WHAM projekt kompanijama omogućiti kvalitetna promocija, edukacija od strane stručnjaka i priprema bh. kompanija u pogledu standarda koji su neophodni za usavršavanje proizvodnih procesa i pristupa inostranim tržištma.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti