Za završetak sudskog procesa platit će 100 miliona dolara

26.02.2015. 08:35 / Izvor: Fena
Za završetak sudskog procesa platit će 100 miliona dolara

Prijateljska nagodba treba da okonča 400 tužbi podignutih na Floridi i nakon višegodišnjih sudskih procesa "donese kompenzacije našim klijentima, među kojim su neki vrlo stari"

Tri najveća američka proizvođača cigareta pristala su da plate 100 miliona dolara kako bi završili sudske procese koje su protiv njih započeli pušači i njihove porodice tvrdeći da su bolesni ili su umrli zbog pušenja, saopćeno je iz ureda Lieff Cabraser Hermann&Bernstein koji zastupa tužitelje.

Prijateljska nagodba treba da okonča 400 tužbi podignutih na Floridi i nakon višegodišnjih sudskih procesa "donese kompenzacije našim klijentima, među kojim su neki vrlo stari", navodi se u saopćenju.

Broj jedan na američkom tržištu Philip Morris (Marlboro) i broj dva R.J. Reynolds (Camel, Pall Mall) platit će svaki po 42,5 miliona dolara, dok će treći proizvođač Lorillard (Newport) isplatiti 15 miliona, precizirali su proizvođači u svojim posebnim saopćenjima.

Oni su upozorili da će nastaviti da se "energično" brane žalbama na eventualne presude, u okviru ostalih sudskih procesa koji su u toku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti