Zajednička saradnja PKFBIH i AHK BiH: U planu organizacija samita automobilske industrije

01.04.2021. 15:54 / Izvor: Akta.ba
Zajednička saradnja PKFBIH i AHK BiH: U planu organizacija samita automobilske industrije

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine je bila domaćin predstavnicima Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini.

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine je bila domaćin predstavnicima Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini Davidu Parkmannu, u svojstvu zamjenika direktora Predstavništva i Mahmutu Galijaševiću, kao novoizabranom predsjedniku udruženja Wirtschaftsverein BiH.

Nakon kratkog predstavljanja, razgovaralo se o aktuelnim temama kada je u pitanju privreda Bosne i Hercegovine sa akcentom na poteškoćama koje je pandemija koronavirusa unijela u poslovanje privrednih subjekata.

Tokom razgovora, posebno su naglašeni trendovi oporavka kao i pokazatelji projekcije privrede za narednu godinu uz pregled poslovanja privrednih subjekata tokom prethodne godine. Poseban akcenat je dat na projekte i aktivnosti koje se tiču zaštite životne okoline, energetske efikasnosti, umrežavanja kompanija, uključivanja u prekinute lance dobavljača, premještanja kompanija dobavljača bliže zemljama Evropske unije i sl. 

"S ciljem prevazilaženja trenutne problematike sa kojom se susreću firme, te iznalaženja mogućih rješenja, unapređenja i proširenja poslovne saradnje, posebno se razgovaralo o mogućnostima i potencijalima organizovanja samita automobilske industrije koji bi bio organizovan zajednički od strane Predstavništva njemačke privrede u BiH i Privredne komore FBiH i svih drugih subjekata koji na bilo koji način mogu doprinijeti prevazilaženju trenutnih poteškoća poslovanja i unapređenju poslovnog ambijenta", saopćeno je. 

Pored kompanija iz oblasti automobilske industrije, samit bi okupio i ostale kompanije koje ne posluju u okviru ovog sektora, a dolaze iz metalske i elektro industrije, kompanije koje isporučuju proizvode ovoj industriji, a direktno nisu dijelom ove oblasti, kao što su ICT kompanije i dr. 

Ovom prilikom, usaglašene su pripremne radnje i aktivnosti koje je neophodno da se provedu prije samog samita, da bi se u danima održavanja samita ostvarili maksimalni benefiti i postigli što bolji rezultati.  

Na kraju sastanka, obje strane su izrazile zadovoljstvo zajedničkom saradnjom, te iskazale želju da u budućnosti se ista nastavi i što je moguće više unaprijedi.

Obje strane su se stavile na raspolaganje punim kapacitetima i za druge aktivnosti i projekte koji bi se u budućnosti mogli realizovati zajedničkim snagama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti