Završen Bečki ekonomski forum: Kriza ukazala na prednosti i nedostatke

13.03.2010. 10:40 / Izvor: Oslobođenje
Završen Bečki ekonomski forum: Kriza ukazala na prednosti i nedostatke

Aktuelna globalna recesija, pored teških posljedica po bh. ekonomiju, donijela je i jednu pozitivnu stvar - dodatno je osvijetlila i ukazala nam na naše prednosti i hendikepe, izjavio je tokom Bečkog ekonomskog foruma federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

"Kada govorim o prednostima, onda prije svega mislim na ogromne potencijale elektroenergetskog sektora u čitavoj državi, a posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine koji ni do danas nisu iskorišteni. Što se tiče hendikepa kojeg smo zahvaljujući i recesiji danas itekako svjesni, onda mislim na činjenicu da smo usljed naše političke nespremnosti za donošenje strateški važnih odluka blokirali dogovorene projekte strateškog investiranja u elektroenergetski sektor FBiH. Da smo dovršili započete pripreme za realizaciju velikih investicijskih projekata, danas bi posljedice globalne recesije u FBiH bile daleko manje", rekao je Hećo.

On je ovom prilikom uputio izvinjenje bivšim strateškim partnerima iz Njemačke i Kazahstana koji nisu prisustvovali skupu u glavnom gradu Austrije te predstavnicima austrijske Apet grupe što unatoč njihovoj spremnosti "nismo bili u stanju realizirati velike strateške projekte za koje smo imali jednoglasnu odluku Vlade."

Hećo je dodao da se posljednje odluke koje je jednoglasno donijela Vlada Federacije BiH mogu tumačiti i kao opredjeljenje da se realizuju veliki projekti o kojima je razgovarano.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović je pozvao austrijske investitore na nastavak ulaganja u BiH i izrazio žaljenje što je zbog političkih prepreka došlo do zastoja u energetskim projektima. On je naglasio da će naredni koraci Vlade pokazati da će investicioni ciklus ponovo biti pokrenut i pozvao sve investitore da učestvuju u međunarodnom javnom pozivu koji će objaviti dvije elektroprivrede u FBiH.

Učesnicima dvodnevnog skupa u Beču obratio se i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko koji je kazao, pored ogromnih energetskih resursa za koje su već sada izvjesne odluke o početku izgradnje, BiH je i turistička tajna Evrope.“ To je destinacije koja mora privući svoje goste, koji imaju šta vidjeti od Sarajeva, Mostara, Međugorja pa do mora“, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je dodao da postoje i ogromni poljoprivredni potencijali jer je u BiH 50 posto neobrađene zemlje te da Austrija treba i u tom segmentu pomoći svojim idejama i znanjem te tako još više unaprijediti saradnju.

Cilj ovog skupa koji je jučer završen je jačanje ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije i informiranje o ekonomskim reformama i mogućnostima za investiranje u BiH. Jučer su se učesnicima skupa, između ostaloh obratili federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, zatim zamjenik ministra energije rudarstva i industrije FBiH Hilmo Šehović te potpredsjednica Vlade Republike Srpske Jasna Brkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti