Završen dvodnevni "Forum za prosperitet i zapošljavanje"

28.05.2014. 09:19 / Izvor: Fena
Završen dvodnevni 'Forum za prosperitet i zapošljavanje'

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Peter Sorensen zatvorio je jučer dvodnevni "Forum za prosperitet i zapošljavanje", naglasivši da je ova konferencija bila početak nečega što će biti nastavljeno.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Peter Sorensen zatvorio je jučer dvodnevni "Forum za prosperitet i zapošljavanje", naglasivši da je ova konferencija bila početak nečega što će biti nastavljeno u budućnosti.

On je dodao da su pred Bosnom i Hercegovinom brojne reforme, te da je Evropska unija spremna da pruži potrebnu pomoć i podršku za njihovo provođenje.

"Ovo nije kraj. Nastavit ćemo raditi na pripremi sporazuma za razvoj u Bosni i Hercegovini kako bismo vratili ekonomiju ove zemlje na njeno mjesto", poručio je Sorensen.

Generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Christian Danielson izjavio je da je nakon obilaska mjesta koja su najteže pogođena poplavama shvatio razmjere katastrofe.

Istakao je da je vidio predstavnike različitih zajednica kako rade zajedno i spremni su pomoći jedni drugima, te shvatio da postoji odlučnost za rješavanje problema u BiH.

"Nadam se da će ono o čemu smo razgovarali na Forumu postati važan dio kampanje za predstojeće izbore, kao i da će se oni koji dobiju izbore pozabaviti ovim pitanjima, što bi pomaklo Bosnu i Hercegovinu naprijed na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Danielson.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić istakao je da je, nažalost, prirodna katastrofa koja nas je zadesila prve znake oporavka i optimizma u BiH vratila daleko unazad.

"Prognozirani rast BDP-a u BiH za 2014. iznosio je 2,6 posto, a za 2015. oko 3,5 posto, što će zbog ovih nemilih događaja biti značajno sniženo", kazao je Kozarić i dodao da će, osim toga, doći i do povećanja nenaplativih kredita, te pada štednje.

Potcrtao je da ga raduje sastanak s predstavnicima MMF-a koji su obećali specijalni program vrijedan oko 200 miliona KM, što bi zajedno s tranšama stand-by aranžmana koje su zaustavljene značilo da bi Bosni i Hercegovini moglo biti odobreno oko 400 miliona KM do kraja juna.

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da prirodna nesreća predstavlja pravu kušnju za BiH kojoj je potrebna katarza i novi početak koji bi na prvo mjesto stavio interese građana.

On je izrazio nadu da će razgovori vođeni na Forumu rezultirati konkretnim mjerama koje će provoditi oni koji dođu na vlast nakon izbora.

"Ova zemlja ima šansu za pravedniju, prosperitetniju i optimističniju budućnost", naglasio je Inzko.

Ministar vanjskih poslova i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija zahvalio je Evropskoj uniji, Svjetskoj banci i UNDP-u koji će do 17. juna izvršiti procjenu štete, što će, dodao je, biti dobra podloga za održavanje donatorske konferencije.

On je predložio i stvaranje mehanizma koji je nazvao "Transparentnost za povjerenje" kako bi potencijalni donatori bili sigurni da će sredstva koja daju završiti tamo gdje je i predviđeno.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti