Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog curenja gasa, 5. februara sanacija i mogući prekidi isporuke

O curenju gasa na na navedenoj lokaciji, BH-Gas je obavijestio preduzeće Gas Promet Pale.

03.02.2021. 12:41 / Izvor: Akta.ba

Zbog curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo, na širem području sela Roćević, sanacija i zamjena cijevi će biti obavljena 5. februara, zbog čega se očekuje obustava isporuke gasa, saopćila je kompanija BH-Gas.

O curenju gasa na na navedenoj lokaciji, BH-Gas je obavijestio preduzeće Gas Promet Pale. Prvobitna informacija je bila da neće biti potpunog prekida isporuke gasa zbog sanacije, ali je nakon defektaže ustanovljena potreba hitne sanacije i zamjene cijevi, zbog čega će isporuka potpuno stati.

- Sanacija i zamjena cijevi će biti izvršena dana 05.02.2020. godine, a potpuna obustava isporuke prirodnog gasa, prema informacijama Gas Prometa Pale, će biti u periodu od ranih jutarnjih sati 05.02.2021. godine, sa projekcijom da će obustava trajati do 24 sata od te potpune obustave isporuke. U skladu sa naprijed navedenim, BH-Gas će odmah tražiti od Sarajevogasa i Toplana Sarajevo da sve kotlovnice i svi oni potrošači koji mogu da pređu na alternativno gorivo dana 05.02.2021. godine, čime bi se stvorila veća mogućnost da individualni potrošači/domaćinstva imaju i dalje prirodni gas u svojim domaćinstvima.

BH-Gas je napravio scenarij koji podrazumijeva balansiranje na sistemu (potrošnja gasa iz akumulacije) u kojem će se pokušati da što duže svi potrošači (isključujući Toplane Sarajevo) imaju potrebne količine prirodnog gasa tokom 05.02.2021. godine. Međutim, gotovo je izvjestan scenario da će tokom 05.02.2021. godine svi potrošači za jedan vremenski period ostati bez potrebnih količina prirodnog gasa, a BH-Gas će pokušati da to vrijeme bez prirodnog gasa bude što manje. U slučaju trajanja radova duži vremenski period, preko 24 sata, nema dileme da će potrošači svo to vrijeme biti bez dotoka prirodnog gasa. Ujedno, Gas Promet nije prihvatio molbu BH-Gasa da se sanacija izvrši tokom nedjelje, kada je potrošnja gasa manja u cijeloj BiH - kaže se u saopćenju.

BH-Gas ističe ovom prilikom i problem starosti gasovoda te njegovog održavanja.

- Svima je poznato da je gasovod star preko 40 godina i da je njegova funkcionalnost upitna te da ne može više raditi na projektovanim kapacitetima. Uporno smo pokušavali da putem stručne javnosti i medija ukažemo na ovaj problem i da se ovakve situacije mogu desiti, a posebno na dionici kojom upravlja i koju održava Gas Promet Pale.

I evo, desio se upravo taj scenario.

Došlo je do curenja gasa na magistralnom gasovodu i sada treba doći do potpune obustave prirodnog gasa i ovim se pokazuje da se snabdijevanje prirodnim gasom ne može zasnivati na jednom pravcu snabdijevanja. Ovaj pravac snabdijevanja, a i ovim slučajem se to pokazuje, ne zadovoljava standarde sigurnosti snabdijevanja i njegove tehničke karakteristike više ne zadovoljavaju projektovane standarde. Tvrdnje Gas Prometa o održavanju na ovom gasovodu i njegovoj mogućnosti da u svakom trenutku odgovori zahtjevima, na ovom primjeru se pokazuju kao netačne, a nama u BH-Gasu daju za pravo da ponovimo - sigurnost snabdijevanja se postiže izgradnjom novog pravca snabdijevanja, i to Južnom interkonekcijom.

Južna interkonekcija u svojoj konačnici podiže stepen sigurnosti snabdijevanja BiH prirodnim gasom s koeficijenta nula na preko 60%, čime bi se u budućnosti isključile mogućnosti obustave isporuke prirodnog gasa zbog sanacije cijevi na dužini od tri metra - ističu iz BH-Gasa.

BH-Gas ovim saopćenjem, kako je dalje navedeno, želi ne samo da upozna javnost s trenutnim aktivnostima u vezi s potpunom obustavom isporuke prirodnog gasa već i da ukaže na potrebu rješavanja pitanja sigurnosti snabdijevanja svih potrošača prirodnim gasom jer u ovom slučaju, bez gasa ostaju i potrošači u Zvorniku, kao i u Sarajevu, Zenici...

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti