Goražde je dobar primjer stranih ulaganja

15.02.2017. 13:12 / Izvor: Akta.ba

Razvoj i unaprjeđenje poslovnog okruženja BPK Goražde jedan je od prioriteta u radu Vlade BPK u 2017. godini.

Predstavnici Vijeća stranih investitora u BiH, Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH i jednog od najvećih stranih investotora u BiH Messer BH Gas/ Messer Tehnoplin, danas su boravili u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

U okviru posjete, koju su organizovali Ministarstvo za privredu i Privredna komora BPK Goražde, upriličeni su susreti s predstavnicima Vlade BPK i goraždanskim privrednicima s ciljem predstavljanja privrednih potencijala i mogućnosti za nova ulaganja na prostoru BPK Goražde.

Na sastanku kojem su prisustvovali premijer Emir Oković, ministar za privredu Meho Mašala, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH Sanja Miovčić, direktor Messer BH Gas/ Messer Tehnoplin i član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora u BiH Valentin Ilievski, pomoćnica direktora Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH Slavica Korica, te predsjednik Privredne komore BPK-a razgovarano je privrednim potencijalima BPK Goražde i mogućnostima za nova ulaganja.

Zadatak Vijeća stranih investitora u BiH, kao neprofitne poslovne asocijacije koja predstavlja i štiti strane investitore, je poboljšanje investicionog i poslovnog okruženja u BiH, promocija komunikacije i saradnje između Vijeća i vlasti u BiH, te privlačenje što većeg broja stranih investitora u BiH.

"Cilj danšnje posjete je da vidimo jednu vrlo uspješnu poslovnu, industrijsku sredinu kao što je Goražde, upoznamo se sa privrednicima, predstavnicima vlasti i zajedno sa kolegama iz FIPA-e promovišemo ovaj kanton, njegove potencijale, te razmjenjujemo informacije i uspostavljamo saradnju", kazala je izvršna direktorica Vijeća Sanja Miovčić.

Agencija za promociju stranih investicija u BiH, koju je osnovalo Vijeće ministara, ima za cilj da olakša priliv stranih ulaganja u BiH, kroz saradnju s institucijama vlasti i investitorima, te pružanje pomoći investitorima da uspostave kontakte s javnim i privatnim sektorom.

"Ovdje smo prevashodno zato da se  uspostavi jedna tješnja i još bolja saradnja sa Kantonom, sa opštinama iz Kantona i da na jedan način zajedničkog sarađivanja, dođemo do više informacija koje možemo da proslijedimo potencijalnim investitorima zainteresovanim da ulažu u BiH, da saznaju šta je to što Bosansko-podrinjski kanton i njegove opštine nude i da ih razmotre kao investicionu lokaciju za svoje buduće investicije", istakla je pomoćnica direktora za promociju i analizu u Agenciji za promociju stranih investicija Slavica Korica.

Istaknuto je da je kompanija Messer na tržištu BiH prisutna već 20 godina, kao i da je u dosadašnjem periodu na ovom prostoru investirala oko 100 miliona KM.

Generalni direktor ove kompanije Valentin Ilievski kazao je da BiH ima veliki razvojni i tržišni potencijal, ali da je potrebno unaprijediti postojeće poslovne procedure i ukupno poslovno okruženje s ciljem stvaranja što povoljnijih uslova za privlačenje stranih investitora.

"Za sve to ima jedno mjerilo. Kada vidite izvještaj Svjetske banke, Bosna i Hercegovina zauzima zadnje mjesto u Evropi što se tiče ambijenta za strane investitore i te stvari moraju se poboljšati", istakao je Ilievski.

On je istovremeno kazao da je Goražde dobar primjer stranih ulaganja, te istakao da se, uz ispunjavanje određenih uslova, na ovom prostoru mogu postići još bolji rezultati u pogledu stranih investicija.

Razvoj i unaprjeđenje poslovnog okruženja BPK Goražde jedan je od prioriteta u radu Vlade BPK u 2017. godini.

"Znamo da u ovoj godini idemo sa povoljnom kreditnom linijom reduciranja kamata u BPK i, u tom smislu, imat ćemo i određen fond sredstava. Ulazimo u priču stvaranja povoljnog investicionog okruženja, a to je projekat koji ćemo raditi zajedno sa Svjetskom bankom. Konačno, imamo potrebu da sve relevantne aktere privučemo na ovo područje, da ih uvjerimo u sve ono što  BPK ima, da im pokažemo naše mogućnosti i potencijale i, naravno, da i dalje intenzivno radimo na prezentaciji i privlačenju novih investicija", kazao je premijer Emir Oković.

U sklopu današnje posjete, organizovan je i obilazak kompanija "Emka Bosnia" i "Prevent" u Vitkovićima, nakon čega je u Hotelu "Behar" održana prezentacija privrednih potencijala BPK-a i druženje s privrednicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti